Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribina: Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem?

Na tribini se govori o tome kakvo je trenutno stanje domaćeg elektroenergetskog sistema, koje konkretne korake Srbija treba da preduzme u narednih 10 godina kako bi na pravi način započela energetsku tranziciju i da li će u tome uspeti?

 tribina_1551527711 Izvor: Shutterstock

Sagorevanje fosilnih goriva radi proizvodnje električne i toplotne energije vodeći je izvor emisija ugljen-dioksida i dovodi do globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Planeta je u ovom trenutku toplija za oko 1,1 °C u odnosu na predindustrijski period, a izveštaji Međuvladinog panela za klimatske promene upozoravaju da bi u slučaju zagrevanja većeg od 1,5 °C došlo do ozbiljnih posledica.

U poslednjih nekoliko godina došlo je do preokreta i mobilizacije država u cilju borbe protiv klimatskih promena. U ovom trenutku države koje zbirno kreiraju preko 70% svetskog BDP-a (među kojima su i najveće SAD, Kina i EU) imaju ciljeve dostizanja neto-nultih emisija CO2 do sredine 21. veka. Prvi korak na tom putu je dekarbonizacija elektroenergetskog sistema i napuštanje uglja kao energenta koji najviše doprinosi klimatskim promenama. 

U 2020. pomoću uglja se u Evropskoj uniji proizvelo tek oko 13% električne energije, dok je Srbija jedna od zemalja sa najvećim udelom uglja u proizvodnji struje sa približno 70%. Napredak na polju obnovljivih izvora energije i pad cena u poslednjih 10 godina su doveli do toga da je električna energija proizvedena pomoću sunca i vetra sada cenovno konkurentna fosilnim gorivima na velikom broju svetskih tržišta, što je olakšalo energetsku tranziciju.

Na tribini razgovaramo o tome kakvo je trenutno stanje domaćeg elektroenergetskog sistema, koje konkretne korake Srbija treba da preduzme u narednih 10 godina kako bi na pravi način započela energetsku tranziciju i da li će u tome uspeti? 

Govore:

- Prof. dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza eneretičara Srbije

- Aleksandar Macura, programski direktor RES Fondacije

- Nikola Stamenov, direktor razvoja, CWP Global

- Nemanja Milović, osnivač, Klima101, predstavnik mreže organizacija "Klimatski forum"

Mesto: Prenos uživo na facebook stranici Green Fest - Belgrade

Datum i vreme: Utorak, 05.10.2021. u 18 časova

Kontakt: Nemanja Milović, 064 2402 885, e-mail [email protected] 

Tribina se sprovodi u okviru programa EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka