Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega Francuski Alpi "krvare"?

Fenomen kada sneg počne da dobija crvenu boju naučnici su nazvali "glečerska krv".

  Izvor: Foto: Lee Rentz / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom zimskih meseci Francuski Alpi obiluju belim snegom i dom su nekih od najekskluzivnijih i najpopularnijih skijališta u Evropi. Na proleće i sa dolaskom viših temperatura, beli pokrivač počinje da menja svoju boju i dobija različite nijanse - od bledo roze do tamno crvene.

Francuski naučnici su ovaj fenomen nazvali "glečerska krv", a iako imaju neke pretpostavke, i dalje istražuju zbog čega do ovoga dolazi.

Povezane vesti

Pretpostvalja se da je uzrok promena cvetanje crvenih mikroalgi, a istraživanja pokazuju da slično događa i na drugim planinskim vrhovima širom sveta. (Pogledajte i: Zbog čega je sneg na Antarktiku zelene boje?)

Baš zbog toga što je pojava raširena i javlja se u sve većem obimu, na istraživanjima rade naučnici iz nekoliko različitih instituta, rekao je Erik Marešal, načelnik laboratorije fiziologije biljaka sa Univerziteta u Grenoblu, preneo je Lajv sajens.

Oni su uzeli uzorke zemljišta sa 5 vrhova različitih visina, kako bi istražili DNK algi. Tim istraživanjem je utvrđeno da jedna od ključnih vrsta - Sanguina - voli da raste na visini od skoro 2.000 metara.

Važno im je, kako kažu, da odrede koje vrste algi su u pitanju, kako bi dalje mogli da prate njihovo ponašanje. Posmatrali su i alge u Francuskim Alpima kako bi otkrili šta uzrokuje da tamošnje vrste počnu da "krvare".

Alge - baza svih ekosistema

Adelin Stjuart, koja je na istraživanju radila tokom doktorskih studija, kaže da su alge "baza svih ekosistema".

Alge mogu da proizvode velike količine kiseonika, a ponekad mogu da se razmnožavaju tolikom brzinom da zapravo poremete prirodnu ravnotežu, što dovodi do crvene boje. Koju boju će poprimiti - crvenu, zelenu, sivu ili žutu zavisi od njihovih pigmenata i drugih molekula koje koriste kako bi se zaštitile od ultraljubičastog zračenja. Kako ove nijanse upijaju više sunčeve svetlosti dolazi do topljenja snega. To, dugoročno gledano, može uticati na smanjvanje glečera, tvrde naučnici.

Na pitanje šta alge tera na cvetanje, utvrdili su da na to presudno može uticati i ljudski faktor.

Naučna studija će se dalje fokusirati na to koliko temperatura, odnosno njene promene, utiču na ceo proces cvetanja.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka