Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska fabrika koja čuva prirodu

Ambiciozni plan kompanije Nestlé je da na globalnom nivou prepolovi količinu emisije štetnih gasova do 2030. godine, a da do 2050. godine postigne nultu emisiju gasova s efektom staklene bašte u proizvodnim procesima.

  Izvor: Voda nakon različitih etapa čišćenja u postrojenju za prečišćavanje otpadne vode u fabrici u Surčin

Klimatske promene jedan su od najvećih izazova današnjice, kako za prirodu, tako i za uspešno poslovanje. Rešavanje ovog gorućeg pitanja zahteva angažovanje čitavog društva, pa kompanija Nestlé, kao najveći svetski proizvođač hrane i pića, svojim uticajem, znanjem i resursima inspiriše i ostale na zajedničku akciju.

Ambiciozni plan kompanije je da na globalnom nivou prepolovi količinu emisije štetnih gasova do 2030. godine, a da do 2050. godine postigne nultu emisiju gasova s efektom staklene bašte u proizvodnim procesima. Nestlé svojim primerom predvodi ovaj proces, podstičući Vlade, vladine organizacije, kompanije i pojedince da preduzmu konkretne korake i pomognu u očuvanju prirode.

Povezane vesti

Povezane vesti

Uz globalne planove i aktivnosti, kompanija Nestlé posvećeno radi na podizanju svesti o značaju očuvanja životne sredine i na lokalnom nivou.

Da li ste znali da se, pored Nestlé fabrike u Sofiji, jedina njihova fabrika u regionu nalazi upravo u Surčinu?

Ovaj svetski gigant poznat, najpre, po kafi i čokoladicama, smatra da je voda najvažniji prirodni resurs, koji je neophodan za poslovanje, ali pre svega za poboljšanje kvaliteta života. Polazeći od toga, Nestlé primenjuje stroga pravila i procedure u postupanju prema vodi širom sveta i u Srbiji.

Kao deo Nestlé operativnog sistema, fabrika u Surčinu takođe prati postavljene standarde i odgovoran odnos prema životnoj sredini. Postojećim ulaganjima u infrastrukturu i proizvodne procese postignuti su značajni rezultati u smanjenju potrošnje najbitnijih faktora u proizvodnji. Podaci govore da je na godišnjem nivou emislija ugljen-dioksida smanjena za 56 tona.

Jedna od najvećih investicija kompanije odnosi se na savremeni sistem za prećišćavanje otpadnih voda. To ulaganje omogućilo je da se potrošnja vode smanji za 50.000 kubnih metara godišnje, što odgovara zapremini 20 olimpijskih bazena. Uz očuvanje vodnih resursa, sistem za separaciju otpada u fabrici omogućio je smanjenje količine komunalnog otpada za čak 80 odsto, a saradnja je uspostavljena sa više od deset reciklažnih postrojenja u Srbiji.

Tako je fabrika Nestlé u Surčinu postala prvi pogon u Srbiji koji je ostvario nulti negativan uticaj na životnu sredinu kada je reč o odlaganju otpada.

Očuvanje količine i kvaliteta vode nije samo ekološki izazov, već i izazov koji se odnosi na ekonomsku, političku, socijalnu, kulturnu, pa i emotivnu sferu. Za Nestlé, voda je ključni prioritet. Kako bi se osiguralo kvalitetno, dugoročno i adekvatno snabdevanje vodom, kompanija se zalaže za održivu upotrebu vode i neprekidno radi na boljem upravljanju vodnim resursima.

U skladu sa svojim internim smernicama za korišćenje vode, Nestlé ulaže značajne resurse u istraživanje i razvoj na polju održivosti vode, sarađuje sa relevantnim institucijama na tom polju i pri svakoj interakciji sa lokalnim površinama vode radi u skladu sa važećim zakonima.

Na globalnom nivou, Nestlé Waters će povećati sadržaj reciklirane PET ambalaže na 35 odsto do 2025. godine. Iako Nestlé podržava održivu upotrebu sve vode, važno je shvatiti da kompanija koristi veoma malo slatkovodnih resursa. Na svetskom nivou, Nestlé koristi samo 0,005% godišnje od ukupnog procenjenog povlačenja slatke vode, dok Nestlé Waters koristi samo 0,0008%.

Na Svetski dan voda, Nestlé želi da podigne svest o odgovornom i održivom korišćenju voda, kao i da učvrsti svoju poziciju kao odgovorna kompanija, koja ulaže značajne resurse i veliki napor da se prema ovom vrednom resursu ponaša pažljivo i da obezbedi sigurnost za buduće generacije.

Ako se površno posmatra, biti odgovoran prema životnoj sredini i ostvarivati profit izgleda nemoguće. Međutim, mnoge studije, među kojima i jedna koju je objavila Dojče banka 2019. godine, govore da je to moguće i ostvarivo. Primer je kompanija Nestlé, privržena ciljevima za očuvanje životne sredine i resursa.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti


(Promo)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka