Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabeležena nova vrsta ptice za Srbiju! (FOTO)

Zahvaljujući saradnji Centra za markiranje životinja pri Prirodnjačkom muzeju i Nacionalnog parka Tara, 7. oktobra je na lokalitetu Sokolina zabeležena je nova vrsta ptice za Srbiju!

  Izvor: Foto: Dejan Đapić

Zahvaljujući saradnji Centra za markiranje životinja pri Prirodnjačkom muzeju i Nacionalnog parka Tara, juče 7. 9. 2020. godine na lokalitetu Sokolina zabeležena je nova vrsta ptice za Srbiju!

Saradnici Centra Nenad Spremo i Dejan Đapić, uhvatili su pomoću ornitološke mreže i prstenovali primerak sibirske plavorepke Tarsiger cyanurus. Ova majušna pevačica, čije samo ime kaže, gnezdi se najvećim delom u Sibiru, sve do Kamčatke i Japana. U Evropi su potvrđena gnežđenja na krajnjem istoku Finske. Tokom seobe retko se beleži u Evropi, s obzirom da zimuje u jugoistočnoj Aziji i Indijskom podkontinentu. Do sada je u regionu registrovana samo u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Dejan Đapić

Kontinuiranim prstenovanjem ptica iz godine u godinu kako na lokalitetima NP Tara, tako i u čitavoj Srbiji, osim praćenja seobe i distribucije vrsta, moguće je pratiti i posledice koje na živi svet imaju klimatske promene, zbog čega je nalaz sibirske plavorepke Tarsiger cyanurus posebno izuzetan i važan.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka