Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH zabranjuju gradnju malih hidroelektrana

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Deklaraciju o zaštiti reka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na celoj teritoriji tog entiteta BiH.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Deklaraciju o zaštiti reka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na celoj teritoriji tog entiteta BiH.Ovim zaključkom je Vladi FBiH dat rok od tri meseca da izvrši analizu i predloži izmene u zakonodavstvu, što će omogućiti sprovođenje ove zabrane u praksi, prenela je televizija BN.

Usvojeni zaključak je baziran na preporukama Deklaracije o zaštiti reka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju MHE, navodi se u informaciji.Ekološki aktivisti širom bivše Jugoslavije pokušavaju da zaustave gradnju ovih postrojenja, poručujući da ona bitno i presudno negativno utiči na ekosisteme.

U Beogradu je do sada održano nekoliko ekoloških protesta zbog gradnje MHE, a širom Srbije već nekoliko godina unazad traje borba meštana pojedinih područja u Srbiji, ali i građanskih organizacija zbog gradnje mini-hidroelektrana, pogotovo u onim delovima koji su zakonom zaštićeni kao prirodna dobra.

Jedno od takvih područja je i Stara planina, a u mestu Topli Do bilo je i sukoba meštana i investitora ovog postrojenja, da bi potom investitor Dragan Josić saopštio da odustaje od planirane MHE. I u drugim mestima je bilo incidenata, a najviše u selu Rakita u opštini Babušnica.

Predstavnici organizacije Odbranimo reke Stare planine imali su sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji im je obećao da će se pozabaviti ovim problemom, najavljeno je i da će biti doneta uredba o zabrani gradnje MHE u zaštićenim područjima, što je i stav Ministarstva za zaštitu životne sredine. Međutim, ništa se od toga nije dogodilo.

Izvor: MONDO

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka