Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski dan okeana: Poziv na "Plavi oporavak"

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) na Svetski dan okeana, 8. jun, pozvala je vlade sredozemnih zemalja na zajedničku "Plavu strategiju oporavka", jer je more ključni zajednički resurs, pa je nužno da se vlade ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

WWF ističe kako je pandemija koronavirusa pogodila sve mediteranske zemlje, a kod mnogih preterana zavisnost od turizma može dodatno otežati oporavak. 

U sklopu inicijative "Plavi oporavak za Sredozemlje" procenjuju da plava ekonomija može generirati godišnju vrednost od 450 milijardi američkih dolara, što je više od polovine godišnjeg Fonda za oporavak EU. Međutim, od takve ekonomije možemo kao društvo prosperirati isključivo ako očuvanje mora postane norma, poručuje WWF.

"Ekološke katastrofe, sve toplija klima, ekstremne vremenske prilike, izbeglička kriza, nezaposlenost, pandemija: možemo reći da je Sredozemlje u stalnom vanrednom stanju", kaže rukovalac morskog programa u WWF Adriji Danijel Kanski.

Zaustavljanje brojnih pomorskih aktivnosti usled pandemije virusa Kovid-19 potvrdilo je da se smanjanjem ljudskog pritiska na životnu sredinu riblji stokovi mogu oporaviti. Želimo li osigurati dovoljno resursa za budućnost, potrebne su hrabre promene koje će čuvati prirodu i ljude, poručuje Kanski.

Za ostvarivanje "Plavog oporavka" ističe WWF, treba zadovoljiti dva uvslova - stvoriti uslove za oporavak mora i redizajnirati ekonomski sistem.

"Iako vodeći svetski naučnici navode da bi najmanje 30 odsto mora trebalo biti pod zaštitom, zaštićeno je samo 1,27 odsto Sredozemlja", naglašava WWF, dodajući kako je upravljanje zaštićenim morskim područjima ključno za obnovu ribljih stokova, održavanje ribolovnih i turističkih aktivnosti i regulisanje klime.

U vezi redizajniranja ekonomskog sistema, WWF ističe da analiza za 2020. pokazuje da se svih sedam glavnih pomorskih sektora - pomorski saobraćaj, akvakultura, rekreacijski i sportski ribolov, mali ribolov, kruzeri, nautički turizam i vetroelektrane na moru, oslanjaju ili se nadmeću za ista morska područja, što rezultira sve većim pretnjama za prirodu, ekonomiju i ljude.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka