Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega nestaju bumbari?

Bumbari nestaju širom Evrope, a naučnici kao razlog navode "klimatski haos".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Verovatnoća da se ovaj insekt nađe bilo gde u Evropi i Severnoj Americi, opala je za trećinu od sedamdesetih godina, pokazuje analiza. Povećanje temperatura je dovelo do smanjenja broja bumbara, što je ozbiljnije nego što se mislilo, kažu naučnici.

Bumbari su ključni oprašivači mnogih sorti voća i povrća, kao i brojnih divljih biljaka. Bez njih, neki usevi mogli bi da propadnu, čime bi se smanjila količina hrane za ljude, ali i bezbroj drugih vrsta.

Povezane vesti

Neka prethodna istraživanja se pokazala da bumbari sele na sever Evrope i sever Amerike, "što se i očekivalo sa klimatskim promenama", kaže doktor Tim Njubold sa UCL-a u Londonu. Njubold kaže da su naučnici sada po prvi put uspeli da povežu izumiranje bumbara sa klimatskim promenama.

Glavni istraživač Piter Soroj sa Univerziteta u Otavi kaže da je smanjenje broja bumbara je ozbiljnije nego što se mislilo.

"Povezali smo ovo sa klimatskim promenama, odnosno sa ekstremnim temperaturama i klimatskim haosom koje promene uzrokuju", kaže on.

Bumbari pripadaju vrsti najvažnijih oprašivača biljaka. Dokumentovano je da nestaju zbog niza faktora - upotrebe pesticida, bolesti i gubitka staništa.

U novoj studiji, istraživači su pregledali više od pola miliona izveštaja o 66 vrsta bumbara napisanih između 1901. i 1974. godine i između 2000. i 2014. Došli su do saznanja da se populacija bumbara naglo smanjila između 2000. i 2014. godine.

Ovi insekti su najugroženiji u južnim regionima - kao u Španiji ili Meksiku - zbog ekstremno visokih temperatura proteklih godina. Kolonije se sele u hladnije regione na severu.

Džonatan Brajdl i Aleksandra van Rensburg sa Univerziteta u Bristolu su nalaze nazvali alarmantnim.

"Studija donosi sve veći broj dokaza za uzbunu, ukazuje na gubitke širom biodiverziteta i brzinu globalnih promena koje su sada prešle kritične granice otpornosti ekosistema", rekli su oni za magazin Nauka.

Povezane vesti

Postoji oko 250 vrsta bumbara na svetu. Podaci Međunarodne unije za zaštitu prirode pokazuju da je izumiranje bumbara - uzrokovano brojnim faktorima poput bolesti, upotrebe pesticida i gubitka staništa - zabeleženo u Evropi, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Aziji.

Izvor: BBC News na srpskom

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka