Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajnom vatrogasnom akcijom spasena praistorijska vrsta australijskog drveća

Specijalne vatrogasne jedinice uspele su da spasu praistorijske vrste drveća koju koš nazivaju i živi fosili ili "dinosaurus drveće".

  Izvor: Foto: Profimedia

Tajnom operacijom specijalnih vatrogasnih jedinica u poslednji čas je pred naletom požara spasen poslednji lug volemije (australijskog stribora - Wollemia nobilis), praistorijske vrste drveća koje još zovu i živi fosili ili "dinosaurus drveće".

Manje od 200 stabala australijskog stribora još živi u svetu, skrivenih duboko u planinama severno od Sidneja, čija je okolina pogođena razronim požarima koji pustoše Australiju već mesecima.

Pola milijarde dolara za zaštitu Velikog koralnog grebena

Kada je buktinja počela da se približava poslednjim striborima, vatrogasci su vazdušnim tankerima izbacili protivpožarni retardant i njime stvorili zaštitni prsten oko stabala, a potom se i spustili na planinu i uspostavili sistem navodnjavanja kako bi staništu obezbedili vlagu, rekli su zvaničnici.

Mel Kin, ministar zaštite životne sredine Novog Južnog Velsa, operaciju je nazvao "neviđenom operacijom zaštite životne sredine".

Za stribore, među kojima su neki stariji od 200 miliona godina, što znači da su stariji od dinosaurusa, verovalo se da su izumrli, sve do slučajnog otkrića ovog luga u sklopu nacionalnog parka Blu mauntin 1994. godine.

Dobre vesti: Požar zaobišao najviše stablo u Amazoniji

Kako bi se stabla zaštitila od turista, njihova lokacija je tajna. "Ilegalni posetioci bili su velika pretnja opstanku volemija u divljini jer bi mogli poremetiti regeneraciju i doneti neke bolesti koje bi za njih bile pogubne", rekao je Kin.

Seme stribora je distribuirano botaničkim baštama širom sveta kako bi se očuvala vrsta. Lug u Australiji je jedini gde stabla žive u divljini.

Izvor: HINA

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka