Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji

Nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27, ocenila je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagađenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kaolicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom – prekomerno zagađen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto.

Povezane vesti

Kada je reč o zagađenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije – čak 91 procenat.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Sektorski udeo ukupnih nacionalnih emisija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 (levo) i sumpornih i azotnih oksida (desno), izvor- Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 201 (1)

Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takodje je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida – 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.

U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagađujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka