Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Svetski dan klimatskih promena: Da li ljudi i u kojoj meri utiču na promenu klime?

Svetski dan klimatskih promena obeležava se širom planete svakog 4. novembra, kada se, u cilju podizanja svesti o značaju ovog globalnog problema, organizuju radionice, predavanja i druge aktivnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi od nas veruju da su se vremenski uslovi drastično izmenili. Često čujemo da umesto četiri imamo dva godišnja doba, pa kada nas stručnjaci uveravaju da grešimo i da u prirodi sve ide svojim tokom, mi se pomalo ljutimo i mislimo da nešto kriju od nas.

Kako objasniti blage zime sa malo snega, leta u kojima su kiše i oblaci češći od sunca, požare koji gutaju Amazoniju i Sibir, velike poplave, razorne zemljotrese...

Da li su se ovakve pojave događale i ranije, ali smo samo manje obraćali pažnju ili je priroda zaista promenila ćud, u Jutru Prve televizije pokušao je da odgovori Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Povezane vesti

On kaže da ovakvo toplo vreme nije karakteristično za oktobar i novembar, ali da to nije ništa neuobičajeno i da su ovakve temperature zabeležene i pre 100 godina.

"Priroda ima svoj hod. Čovek tu ne može ništa bitno da promeni, već samo da se prilagodi", rekao je Todorović.

Povezane vesti

"Srednji datum poslednjeg dana sa temperaturom od 20 stepeni je 10. novembar. Što znači da taj datum nekad može da se završi krajem oktobra, a nekad i sredinom decembra. Sve je u okviru onoga što je već viđeno", istakao je Todorović.

"Stručna javnost je podeljena kada je u pitanju uticaj čoveka i emisije štetnih gasova na klimu. Jedni smatraju da čovek svojim delovanjem utiče na promene, dok drugi, u čiju grupu spadam i ja, ne smatraju da čovek utiče na promenu klime. Ugljendioksid nije gas koji može da utiče na promenu temperature, to je vodena para. Nekoliko stotina puta veći efekat ima vodena para u odnosu na ugljen-dioksid", rekao je Todorović.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka