Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Santa leda teška 315 milijardi tona se odvojila od Antarktika

Santa leda teška 315 milijardi tona odvojila se u ponedeljak od velike ledene ploče Ejmeri na Antarktiku, ali se čini da taj događaj nije povezan s klimatskim promenama, piše BBC.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Površina sante nazvane D28 iznosi 1.5 kvadratnih kilometara. Stručnjaci će kretanje tako velikog ledenog bloka morati pažljivo da motre, jer bi mogla postati opasnost za plovidbu.

Od Ejmerija se od ranih šezdesetih nije odvojila veća santa leda. Ona koja se tada odvalila imala je površinu devet hiljada kvadratnih kilometara.

Ejmeri je treća najveća ledena ploča na Antarktiku i ključan odvodni kanal za istočni deo kontinenta. Ploče su zapravo plutajući produžetak brojnih ledenica koje se s kopna spuštaju u more. Odvajanje santi prirodan je proces kojim ledene ploče održavaju ravnotežu jer se tako balansira nanos novog snega. 

Povezane vesti

Naučnici su stoga unapred znali da će doći do odvajanja, ali područje na kojem se to dogodilo nije bilo u njihovom fokusu.

Profesorka Helen Friker s Instituta za okeanografiju "Scripps" ističe da taj događaj nije povezan s klimatskim promenama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka