Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po Pacifiku pluta ogroman vulkanski "splav", ali to je dobra vest (VIDEO)

Tihim okeanom pluta ogroman "splav" sastavljen od vulkanskih stena koji se prostire na 150 kvadratnih kilometara, objavili su naučnici.

  Izvor: Foto; Youtube printscreen

"Splav" plavca, lake i spužvaste stene, veličine 20.000 fudbalskih igrališta prvi su sredinom avgusta uočili australijski nautičari, prenosi BBC.

Stručnjaci kažu da verovatno potiče od podzemnog vulkana kod Tonge koji je prema satelitskim snimcima eruptirao 7. avgusta.

Nautičari su upozoreni da se ne približavaju zbog potencijalne opasnosti.

Plavac je laki, šupljikavi kamen koji može da pluta na površini vode i nastaje kada se magma vrlo brzo ohladi.

Ogromni "splav" od takve stene najverovatnije se pojavljuje kada se vulkan nalazi u plitkim vodama, pojašnjavaju stručnjaci.

Australijski par koji je katamaranom plovio na Fidži prvi ga je uočio kada je tokom noći u njega slučajno uplovio.

Povezane vesti

"Talasi su se odjednom smirili i brod se zaustavio", rekli su Majkl Holt i Larisa Bril o toj noći 16. avgusta. "Glatka površina se na mesečini prostirala dokle god je pogled dosezao".

U jednom trenutku su zaglavili, ali su uspeli da se izvuku. Uzeli su uzorke stene, neke veličine košarkaške lopte i poslali ih na univerzitet Kvinslend.

Geolog Skot Brajan kaže da se takve mase u toj regiji mogu videti svakih pet godina. "Fenomen se pojavljuje s vremena na vreme. Kako su ostrva usred okeana, ljudi ga opaze, ali se onda poslije ne može naći", pojasnio je. "Ponekad se čini kao da se celi okean pretvorio u kopno".

"U ovome trenutku na okupu je više od bilion komada plavaca, ali masa će se s vremenom raspasti i raspršiti po tom području", dodao je.

Povezane vesti

"Splav" se trenutno kreće prema Fidžiju i verovatno će proći pored Nove Kaledonije i Vanuatua, a delovi bi mogli doći do Australije.

Kako se masa nošena okeanskim strujama bude kretala, plavac bi mogao da postane novi dom morskim životinjama, kažu stručnjaci.

"Veliki broj životinja može se uhvatiti za stene i tako preći hiljade kilometara. Prema tome, to je način da se na nekim mestima obnovi ekosistem, ali tako mogu stići i invazivne vrste", upozorio je dr Martin Jutzeler sa univerzizeta na Tasmaniji.

Dođe li do Australije, to bi moglo pomoći u obnovi Velikog koralnog grebena, ističu naučnici.

Tihim okeanom pluta ogroman "splav" sastavljen od vulkanskih stena koji se prostire na 150 kvadratnih kilometara, objavili su naučnici.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka