Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovečanstvo već potrošilo raspoložive resurse planete za ovu godinu

Čovečanstvo od danas živi na kredit jer je već potrošilo prirodna bogatstva koja planeta ima na raspolaganju za ovu godinu, dva meseca ranije nego pre 20 godina, prema računici Mreže za globalni ekološki otisak.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Čovečanstvo trenutno koristi ekološke resurse 1,75 puta brže nego što su kapaciteti obnove ekosistema", navela je ta nevladina organizacija u saopštenju.

Organizacija je upozorila da čovečanstvo nagriza prirodni kapital svoje planete čime smanjuje njen budući kapacitet da se regeneriše.

U ovome se pokazuju velike razlike po zemljama. Katar je iskoristio svoja raspoloživa sredstva posle samo 42 dana, dok je Indonezija potrošila sredstva raspoloživa za jednu godinu za 342 dana, saopštio je Svetski fond za prirodu (WWF) koji je povezan sa Mrežom za globalni ekološki otisak.

Povezane vesti

"Kada bi svi ljudi živeli kao Francuzi bilo bi potrebno 2,17 planeta, a pet planeta kada bi svi živeli kao Amerikanci", naveo je Fond.

Da bi se uskladili sa raspoloživim resursima, do 31. decembra svake godine glavna akcija treba da se usmeri na emisje gasova sa efektom staklene bašte koji sami posebi predstavljaju 60 odsto ljudskog ekološkog otiska na planeti, naveo je WWF.

"Smanjivanjem emisije ugljendioksida za 50 odsto mogli bi da dobijemo 93 dana u godini, odnosno da pomerimo dan kada istrošimo raspoložive resurse za tu godinu do oktobra", navela je ova nevladina organizacija.

Povezane vesti

Kada bi prepolovili konzumiranje životinjskih proteina mogli bi taj datum da pomerimo za još 15 dana godišnje, a kada bi prepolovili rasipanje hrane mogli bi da dobijemo još deset dana, naveo je WWF.

Svako može da izračuna svoj ekološki otisak na footprintcalculator. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka