Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WWF upozorava: Proizvodnja palminog ulja uništava orangutane

Broj orangutana na malezijskom otoku Borneu na područjima na kojima se krče šume zbog sadnje palmi radi proizvodnje palminog ulja u proteklih 15 godina smanjio se 30 odsto, za razliku od šumskih područja kojima je kvalitetno upravlja, ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Studijom je obuhvaćena populacija orangutana u Sabahu, malezijskoj državi na severoistoku Bornea, koji su pred izumiranjem.

WWF navodi da je studija najveće i najsveobuhvatnije istraživanje populacije bilo koje vrste primata u svetu i da je objavljena u časopisu PLOS One science.

Povezane vesti

Najveća populacija orangutana, oko 5.500 jedinki, bila je u šumama kojima se upravlja na održiv način u središnjim visinskim delovima Sabaha u kojima je njihov broj stabilan proteklih 15 godina.

Ali, u rascjepkanim šumskim područjima okruženim ogromnim područjima plantaža palmi poput područja Kulamba i Tabin na istoku Sabaha, broj orangutana smanjio se 30 posto, odnosno 15 posto između 2002. i 2017. godine, prema istraživanju.

Povezane vesti

Nizinska šumska područja u Sabahu najvažnije su stanište orangutana ali opsežno krčenje za poljoprivredu i seča stabala u proteklih 50 godina izazvali su ogromne gubitke staništa i njihovo cepkanje, što je dovelo do dramatičnog pada njihova broja.

Studijom je iz vazduha pretraženo područje Sabaha i naučnici su izračunali da na tom području živi 9.558 orangutana.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka