Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posledice globalnog zagravanja: Evropski gradovi će za 30 godina biti topliji nego ikad

Leta će u gradovima, prvenstveno u evropskima, biti još toplija, a prosečne temperature do 2050. povećaće se između 3,5 i 4,7 stepeni, a četvrtina od 520 gradova doživeće dramatične promene klime, upozorio je švajcarski institut.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Maksimalne temperature u najtoplijim letnjim mesecima će u Ljubljani kroz 30 godina da narastu za čak osam stepeni Celzijusa u odnosu na sadašnje, a prosečne godišnje za 3,5 stepena, što slovensku prestonicu čini potencijalno najvećom žrtvom globalnog zagrevanja uzrokovanog gasovima staklene bašte, pokazalo je istraživanje švajcarskog instituta Krouter Lab koje je obuhvatilo 520 gradova širom sveta, prenose slovenački mediji.

Leta će u gradovima, prvenstveno u evropskima, biti još toplija, a prosečne temperature do 2050. povećaće se između 3,5 i 4,7 stepeni, a četvrtina od 520 gradova doživeće dramatične promene klime, upozorio je švajcarski institut na svojim web-stranicama.

Povezane vesti

Projekcije promene klime i vremena u gradovima rađene su na pretpostavci da će se do 2050. temperatura na globalnom nivou povećati u proseku za dva stepena Celzijusa.

Ako je verovati ovakvim projekcijama, najveće temperaturne promene očekuju gradove na severnoj polulopti, posebno u Evropi, čije će se podneblje promeniti tako drastično kao da su gradovi premešteni 1000 kilometara južnije.

Vreme u slovenskoj prestonici bilo bi, ako se te dramatične prognoze ostvare, prilično slično onome kakvo je danas u američkom gradu Virdžinija Bič, jer bi porast temperature u njoj bio najveći.

Povezane vesti

S porastom od 7,6 stepeni u najtoplijim letnjim mesecima, za Ljubljanom ne zaostaje mnogo ni Beč, u kojem bi vreme 2050. moglo da podseća na ono koje je sada u Skoplju. Vreme 2050. u Londonu moglo bi biti onakvo kakvo je sada u Barseloni, uz prisutnost velike suše i problema sa vodom, pokazuje studija.

Ako se nešto radikalno ne preduzme u pogledu smanjenja globalnog zagrevanja, vreme u Moskvi će kroz 30 godina biti slično onome kakvo danas ima Sofija, američki Sijetl će imati vremenske prilike kakve su danas u San Francisku, dok će slično vreme za 30 godina, zbog povećanja temperaturnog maksimuma, imati Ljubljana i Njujork.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka