Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plastične kese u Vojvodini postaju prošlost

Vlada Vojvodine utvrdila je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine kojom je predviđena zabrana korišćenja plastičnih kesa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deklaracija o zaštiti životne sredine predviđa niz preporuka koje će biti upućene opštinama i gradovima na području Vojvodine, kako bi se do 2020. godine potpuno zabranilo korišćenje plastičnih kesa i proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

U deklaraciji se navodi i da će do 2024. godine ustanove čiji je osnivač pokrajina morati da pripreme projektnu dokumentaciju za uvođenje energetski efikasnih sistema za grejanje.

Takođe, u narednih 10 godina unapređivaće se javni gradski prevoz nabavkom ekološki prihvatljivih vozila, koja sagorevaju alternativna goriva. Ove izmene podržaće zajedničkim snagama pokrajinska vlast u saradnji sa vlastima iz još osam gradova. 

Pročitajte iZbogom slamčicama i tanjirićima: EU postigla dogovor o zabrani korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu

Pokrajinske vlasti najavile su i svoje angažovanje na polju pošumljavanja teritorije Vojvodine. Za sada je 6,51% teritorije pod šumama, a aktivnosti će obuhvatiti i urbano pošumljavanje - ozelenjavanje naseljenih mesta.

U sadržaju predložene deklaracije našao se niz ciljeva i aktivnosti kako bi Vojvodina iznela „ključne izazove našeg vremena u oblasti životne sredine”. Deklaracija će biti izneta na glasanje Skupštini Vojvodine.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka