Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužan prizor: Presušilo Zaovinsko jezero, isplivale kuće, crkve i grobovi (VIDEO)

Ovo je druga godina zaredom kako vodostaj Zaovinskog jezera u ovo doba godine dramatično opada, što će ispostaviti skup ceh po riblji fond.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zaovinsko jezero na Tari ovih dana liči na sve drugo osim na vodni dragulj okružen šumama Pančićeve omorike, na čije divote su naviknuti turisti, izletnici, ribolovci, rekreativci, svi koji ovu akumulaciju doživljavaju kao čar planinske divljine.

Zbog ispuštanja vode koja se koristi za proizvodnju struje, nivo Zaovina je drastično opao. Zalivi su bukvalno presahli, iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine, vodeno prostranstvo se povuklo oko korita Belog Rzava, dubinski se prepolovilo. Jezero je pretvoreno u ruglo. Prilazak površini vode sada zahteva spuštanje ili niz stenovite litice ili gaženje blata do kolena. Vodostaj iz dana u dan opada, jezero nestaje, slike su sve tužnije i ružnije.

Zaovine: Nestvarni pogled na Nacionalni park „Tara“ iz vazduha (VIDEO)

Opet, lepota i atraktivnost jezera na Tari, do kojeg dođe svaki turista koji poseti ovu planinu, tek su sekundarne svrhe njegovog postojanja jer Zaovine su reverzibilno jezero Hidroelektrane "Bajina Bašta" i njegove česte oscilacije su predviđene. Jezero u srcu planine osmišljeno je kao jedinstven elektrohidrološki poduhvat da primi veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac. Voda iz Perućca, kada nema velike potrošnje struje, izbacuje se pumpama i cevima, penjući se uz Taru, dospeva u Zaovine. Kad nivo Perućca opadne i kad se javi potreba za većom proizvodnjom struje, voda iz zaovinskog "skladišta" se vraća niz planinu, direktno u turbine hidroelektrane.

Pogledajte i Borsko jezero, alpski ambijent na istoku Srbije

Zaovinsko jezero nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Tara, a zaposleni u ovom preduzeću su ogorčeni zbog trenutnog stanja akumulacije i ukazuju na posledice prevelikog ispuštanja vode.

"Više od polovine, možda i dve trećine jezera je ispražnjeno. Voda konstantno opada, pre nekoliko dana jezero je bilo 31 metar, a trenutno je 36 metara ispod maksimuma. Toliko je vodostaj opao po vertikali, dok zbog kosih obala to izgleda mnogo više. Zalivi su suvi i pusti, a turisti koje ovde zatičemo su zgroženi", priča za "Blic" Siniša Jevtić, upravnik ribarskog područja NP Tara.

Žale se i turisti

Na "nestanak" jezera žale se izdavaoci privatnog smeštaja na Zaovinama. Kažu, turisti koji su proteklih nedelja dolazili na vikend odmore imali su zamerke na boravak jer su prizori oko jezera odudarali od onih koji se reklamiraju na turističkim brošurama.

Ovo je druga godina zaredom, kaže Jevtić, kako vodostaj Zaovinskog jezera u ovo doba godine dramatično opada, što će, ukazuje on, ispostaviti skup ceh po riblji fond.

Pogledajte i Jednom od najlepših jezera u Srbiji preti ekološka katastrofa!

"Mrest štuke je propao, propašće i mrest druge ribe. Pritom, riba prati vodu, odlazi s njom, ne može se sabiti u ono malo vode što je ostalo. Mi smo odgovorni prema ribolovcima koji kupuju dozvole, ali i inspekcijama na čijem smo tapetu zbog neodržavanja ribljeg fonda. A naše krivice nema. Sledeće godine je monitoring ribljeg fonda i plašim se da će on pokazati kako je nekontrolisano ispuštanje jezera devastiralo biodiverzitet. Ugroženi su i pastrmski ribnjaci", priča Jevtić.

Ovo je druga godina zaredom kako vodostaj Zaovinskog jezera u ovo doba godine dramatično opada, što će ispostaviti skup ceh po riblji fond.
Izvor: YouTube

Izvor: Blic

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka