Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njujork i Šangaj u opasnosti: Nivo mora će biti i do dva metra viši do 2100. godine

Zbog ubrzanog topljenja leda na Grenlandu i Južnom polu nivo mora mogao bi da poraste mnogo više nego što se ranije očekivalo. To će dovesti do iseljavanja stotina miliona ljudi, navode autori studije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dosadašnje uverenje da će svetska mora porasti najviše za metar do 2100. godine izgleda da nije tačno. Novo istraživanje došlo je do zaključka da će novi nivo zapravo biti dva puta viši od procenjenog, piše Bi-Bi-Si.

Porast nivoa mora jedna je od najdestruktivnijih posledica globalnog zagrevanja, a 2013. godine Međunarodni međuvladin panel o klimatskim promenama procenio je da će do kraja ovog veka on iznositi između 52 i 98 centimetara.

Brojni stučnjaci, međutim, veruju da je ta brojka prilično konzervativna.

Povezane vesti

Na osnovu onoga što je utvrđeno da se dešava na Grenlandu, zapadnim i istočnim pločama Antarktika, naučnici predviđaju da će, ukoliko emisije gasova ostanu na trenutnom nivou, nivo mora najverovatnije porasti između 62 i 238 centimetara do 2100.

Procena je izvršena na modelu sveta koji se zagrejao za pet stepeni Celzijusa, što je jedan od najgorih mogućih scenarija.

Pomenuti izveštaj iz 2013. godine uzimao je u obzir samo „verovatne" scenarije, što se odnosilo na one ishode sa verovatnoćom od 17 do 83 odsto. Nova studija uzela je u obzir širi dijapazon rezultata, pokrivajući procene sa pet do 95 odsto verovatnoće.

Za očekivani porast prosečne tempperature od dva stepena Celzijusa, grenlandski ledeni pokrivač najviše doprinosi porastu nivoa mora. Međutim, kada porast temperature pregazi dva stepena, u igru ulaze mnogo veče antarktičke ledene ploče.

Povezane vesti

Uprkos manjoj verovatnoći da će se ostvariti, ovaj scenario uopšte ne treba smatrati nemogućim, a njegov ishod bi imao izuzetne posledice na planetu.

Procenjuje se da bi takav porast nivoa mora poplavio površinu od 1,8 miliona kilometara kvadratnih.

To bi bili važna područja za proizvodnju hrane, poput delte Nila, kao i velikih delova Bangladeša. Veliki primorski gradovi, uključujući London, Njujork i Šangaj, takođe bi bili u opasnosti.

„Sirijska izbeglička kriza rezultirala je u miliona izbeglica koje su došle u Evropu. Najmanje 200 puta više ljudi bi bilo izmešteno sa porastom nivoa mora od dva metra“, istakao je Bamber.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka