Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Grenlandu pada kiša i tokom arktičke zime što ubrzava otapanje leda

Novo istraživanje pokazalo je da sve učestalije kiše na Grenlandu ubrzavaju otapanje leda, a naučnici kažu da su iznenađeni što kiša pada i tokom duge arktičke zime, piše BBC.

  Izvor: Foto: EPA/Neil Hall

Naučnici pozorno posmatraju masivnu grenlandsku ledenu ploču koja sadrži ogromnu količinu zamrznute vode. U slučaju otapanja tolike količine zamrznute vode, nivo mora povećao bi se za sedam metara što bi ugrozilo populaciju koja živi u priobalnim područjima širom sveta.

Naučnici su proučavali satelitske snimke ledenog pokrivača na kojima se vide područja gde je počelo otapanje i te snimke su kombinovali s podacima koje su prikupili s 20 automatskih meteoroloških stanica koje su zabeležile kada je došlo do kiše. Analiza je, u više od 300 slučajeva između 1979. i 2012. godine, pokazala da su kiše izazvale topljenje leda.

Pogledajte i Globalno zagrevanje će do 2100. godine promeniti boju okeana

Većina kiša padala je tokom leta kada je temperatura vazduha bila iznad nule. Međutim, kiše su sve učestalije i tokom zimskih meseci kada bi temperature vazduha trebale biti ispod nule.

Marlena Oltmans iz istraživačkog centra GEOMAR u Nemačkoj koja je vodila ovu studiju rekla je za BBC da su naučnici iznenađeni pojavom kiše tokom zime.

Pogledajte i Živimo u najtoplijoj deceniji od kada se vodi evidencija

"To ima smisla jer vidimo dotok toplog vazduha sa juga, ali je i dalje iznenađujuće kada to povežete sa kišnim padavinama", rekla je Oltmans.

Izvor: Klix.ba

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka