Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neslavna atrakcija: Crni sneg prekrio Sibir (VIDEO)

Eksploatacijom rudnih bogatstava pospešuje se ekonomska ali narušava ekološka slika jedne zemlje. Da li biste se divili zimskim pejzažima ukoliko bi oni bili prekriveni crnim snegom?

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Kad pomislite na Sibir prva asocijacija su trajno zamrznuta slana prostranstva ili smrznuti planinski vrhovi. Prizor savršen za razglednicu. Ali u gradovima Prokopyevsk, Kiselyovsk i Lenisk-Kuznetskyin u regiji Kuzbas, snežni pejzaži sada podsećaju na slike iz distopijskih romana.

Takođe poznata kao Kemerovska oblast, region Kuzbas je lokalizovan u zapadnom delu Sibira koji predstavlja dom za prkeo 2,5 miliona ljudi. Između novembra i marta prosečna dnevna temperatura ne prelazi -30 stepeni Celzijusa, tako da se stanovnici u tom periodu pripremaju za surove arktičke uslove i obimne snežne padavine.

Ono što se ne očekuje je crn sneg. Ovakav sneg je pun toksina iz vazduha. Više od polovine ukupnog kapaciteta uglja na prostoru čitave Rusije smešteno je u regionu Kuzbas, a ležišta su duga i preko 16 000 kilometara. 

Aktivisti iz ovog regiona izjavili su, za The Guardian, da prašina iz okolnih aktivnih rudnika prourokuje problem. Kada čestice iz rudnika dođu u dodir sa snegom u vazduhu, one ga boje u crno.

Ovde je konstantna prezasićenost vazduha prašinom od uglja. Kada sneg padne, prašina samo postane vidljiva, izjavio je Vladimir Silvjak, član Ekološke grupe za zaštitu prirode, za The Guardian. Udružen sa aktivnim rudnicima crni sneg stanovnike ovog regiona dovodi u ozbiljnu opasnost.

Stučnjaci upozoravaju: Imamo samo još 12 godina da sprečimo katastrofu klimatskih promena

Prašina, koja potiče od uglja, u sebi sadrži više štetnih elemenata, kao što su: Olovo, živa, nikl, kadmijum, kalaj, arsen. Regija Kuzbas poznata je po tuberkolozi koja je duplo zastupljenija ovde u odnosu na ukupnu površinu Rusije. Najveći broj slučajeva dečje cerebralne paralize zabeležen je upravo u ovom regionu.

Godinama aktivisti pokušavaju da ukažu na opasnost koja dolazi od aktivnih rudnika i fabrika, ali ističu da je vlada pokazala nedovoljno interesovanja. Ipak, u decembru 2018., nakon sličnog prizora sa crnim snegom, nekoliko reportera saopštilo je da su stanovnici Kemerovske oblasti pronašli sneg obojen u belo. Sumnja se da je ovo pokušaj ruskih vlasti da prikriju tragove zagađenja.

Eksploatacijom rudnih bogatstava pospešuje se ekonomska ali narušava ekološka slika jedne zemlje. Da li biste se divili zimskim pejzažima ukoliko bi oni bili prekriveni crnim snegom?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka