Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zarada zahvaljujući globalnom zagrevanju: Da li će Grenland uskoro da izvozi pesak?

Pesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promena, objavljeno je u časopisu „Nature Sustainabiliti“.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Grenland bi mogao da počne da izvozi pesak, „zahvaljujući“ globalnom zagrevanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more, zaključak je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.

Vodeći autor studije Met Bendiken, istraživač sa Univerziteta Kolorado, ukazao je na činjenicu da topljenje leda možemo zamisliti kao jednu slavinu kroz koju se izliva pesak na obalu, preneo je Rojters. Studija navodi i da bi Grenland mogao da proceni rizike obalnog rudarstva, što se prvenstveno odnosi na ribarstvo.

Pogledajte i Niakornat, selo na ivici sveta u kojem vladaju samoća i meseci beskonačnog mraka (VIDEO)

Svetska potražnja za peskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.

Pogledajte i Otapanje leda na Grenlandu sve ozbiljnije: Ovim svetskim gradovima preti nestanak

David Burman sa danskog univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu i da je to trenutno jeftin resurs koji će sigurno postati skuplji.

U studiji se ističe da bi pesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je delom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka