Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agencija za zaštitu životne sredine: Evo kolika je zagađenost vazduha u Beogradu

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izjavio je da se vazduh u Beogradu ne može porediti sa onim u Pekingu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

On je za RTS rekao da zimi dolazi do većih prekoračenja zagađujućih materija u odnosu na granične vrednosti, ali da se kvalitet vazduha ocenjuje na godišnjem nivou, tako da se ne može reći da je vazduh u Srbiji sličan onom u Pekingu.

"Uvek u Srbiji tokom zime imamo mnogo individualnih ložišta i starih automobila. Tamo gde je velika populacija dolazi do prekoračenja graničnih vrednosti što svakako nije dobro", rekao je Radović. 

Na zagađenost vazduha utiče i geografski položaj pojedinih mesta, kao što su Kosjerić i Užice, koji se nalaze u kotlinama. Prema njegovim rečima, kvalitet vazduha u Srbiji je sličan kao u zemljama u regionu – bolji smo od BiH, a lošiji od Mađarske. 

Pogledajte i Tetovo i Tuzla među najzagađenijim gradovima u Evropi

Najčistiji vazduh udišu građani u Skandinaviji, gde se ulaže mnogo više novca u zaštitu životne sredine. Radović ističe da se radi na smanjenju aerozagađenja i dodaje da to nije proces koji se može uraditi preko noći, te da je neophodno napraviti sistemske mere.

Prema njegovim rečima, Bor bi bio najkritičniji, ali investicijom od 200 miliona evra u novu topionicu, on se više ne nalazi na listi zagađenih gradova. Takođe, EPS sprovodi projekte od nekoliko stotina miliona evra koji se tiču smanjenja aerozagađenja.

"Naše resorno ministarstvo ima program pošumljavanja i naredne godine uložiće u menjanje kotlarnica u lokalnim samoupravama širom Srbije", naveo je Radović. 

Pogledajte i U Londonu postavljene zelene klupe koje upijaju smog

Kako je dodao, Ministarstvo energetike će naredne godine početi s fondom za energetsku efikasnost, jer naši objekti troše više energije i samim tim prouzrokuju više aerozagađenja, a prva preporuka UN je da se smanji zavisnost od fosilnih goriva. Aerozagađenje je globalni problem – devet od deset ljudi na Zemlji ima problem sa zagađenim vazduhom, izneo je Radović procene Svetske zdravstvene organizacije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka