Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najlepših gradova na svetu nestaje u moru: Koliko Venecija tone svake godine?

Jedan od najlepših gradova na svetu, smešten u laguni na severu Jadranskog mora, i izgrađen na 117 manjih ostrva, prepun je romantičnih kanala. Poseban je upravo zbog tih vodenih ulica bez kojih je nezamisliv, a upravo takva bi ...

 Venecija Izvor: Foto: Shutterstock

Venecija tone brzinom od jednog, ili dva milimetara godišnje, a ako nastavi tim tempom narednih 20 godina, potonuće oko osam centimetara. Na potapanje grada utiče i pomeranje tektosnkih ploča. Tokom 20. veka Venecija je potonula oko 120 milimetara. 

Loše vreme koje je pogodilo Italiju i dovelo do, za Veneciju tako tipične i opasne pojave "visoke vode", koja se u nekim trenucima podigla za 156 centimetara, dovela je grad u stanje kada drveni mostići više nisu sigurni. Ovo je šesti put u novijoj istoriji grada da je visoka voda premašila 150 centimetara, a rekord je oboren 1966. godine sa 194 centimetra. Ovo su tipični prizori za Veneciju tokom zimskih meseci, toliko tipični da od tih prizora više ne strahuju ni turisti. 

Saznajte i Šta sve treba da posetite u Veneciji?

Nastala je u močvarnoj laguni, koju su još u 15. i 16. veku Mleci održavali u podnošljivim granicama. Ali tlo sa neadekvatnim temeljima dovelo je do toga da se zemlja ispod zbila tokom vremena. Kombinacija ispumpavanja podzemnih voda i postupno podizanje nivoa mora, dovelo je do potapanja. 

Uticaj slane vode na zgrade u Veneciji odavno nije romantičan, a budući da je nivo vode sada već trajno iznad originalnih nivoa nepropustljivosti, voda je ušla u sve delove grada, a u nekim zgradama stanove je, kao i čitave spratove, učinila potpuno nepogodnim za život. Delom grada otpadaju i komadi zidova. Stanje bi moglo biti još gore zbog uticaja podizanja nivoa mora potstaknutog klimatskim promenama. Sa prosečnom nadmorskom visinom od malo iznad jednog metra Venecija je posebno osetljiva na ćud prirode. 

Pogledajte i Otkriveno kako toranj u Pizi prkosi gravitaciji

Venecija može da nestane zbog podizanja nivoa mora, ako je pre ne ubije turizam koji se oteo kontroli.

Izvor: Express.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka