Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Beogradu prekomerno zagađen vazduh – situacija zadovoljavajuća u samo par većih gradova u 2017.

U Beogradu je bio prekomerno zagađen vazduh tokom čitavog perioda od 2010. do 2017. godine, osim 2014. godine, čemu su najviše doprinele suspendovane čestice PM10, ali i emisije azot dioksida (NO2), navodi se u Izveštaju o stanju ...

  Izvor: Foto: Pixabay

PM10, čestice prečnika do 10 mikrometara koje se mogu udahnuti, su najprisutnija zagađujuća materija, pa su prekoračenja dnevne granične vrednosti od 50 mikrograma po kubnom metru (µg/m3) zabeležena na svim stanicama na kojima se vrši merenje, navodi se u Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2017. godinu.

Prema zakonskoj regulativi, maksimalno dozvoljen broj dana sa prekoračenjem granične vrednosti PM10 je 35, a najveći broj dana sa prekoračenjem zabeležen je na stanicama Pančevo-Narodna bašta (157), Užice (122), Valjevo (114), Kraljevo (106) i Kragujevac (101).

Prekoračenje dnevnih graničnih vrednosti NO2, pak, nije dozvoljeno niti jedan dan godišnje, međutim prekoračenja su registrovana u više gradova u Srbiji, posebno u Beogradu, na četiri merne stanice u delovima grada sa izrazito gustim saobraćajem – na stanici u ulici Despota Stefana 46 dana, na stanici Vračar 35 dana, Novi Beograd 3 dana i Mostar 1 dan.

U Užicu je bilo 5 dana sa prekoračenjem a Pančevu i Nišu po 1 dan.

Zaključci o kvalitetu vazduha u Srbiji

Kvalitet vazduha u 2017. godini je bio generalno prekomerno zagađen u Beogradu i više drugih gradova – Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Subotici, Pančevu, Užicu i Nišu.

Kvalitet vazduha u Novom Sadu, drugom po veličini gradu Srbije, varira iz godine u godinu, a 2017. je bio na zadovoljavajućem nivou. Bor je dugi niz godina imao status prekomerno zagađenog grada zbog visokog nivoa koncentracija sumpor dioksida (SO2), a 2017. godine je već drugi put svrstan u prvu kategoriju (čist ili neznatno zagađen vazduh). Sremska Mitrovica je nakon tri godine svrstana u prvu kategoriju.

Kvalitet vazduha u Smederevu i Kosjeriću nije određivan poslednje tri godine jer se nije raspolagalo dovoljnim obimom referentnih podataka.

Najveće emitovane količine oksida sumpora, oksida azota i praškastih materija i u 2017. godini potiču iz termoenergetskih postrojenja, prehrambene, hemijske i mineralne industrije, navodi se u zaključcima.

Najznačajniji doprinos ukupnoj količini emitovanih zakiseljavajućih gasova u 2016. godini daju sektori Proizvodnja i distribucija energije za NOx – 49,55% i Drumski saobraćaj – 24,29%, za SO2 Proizvodnja i distribucija energije – 92,97% i Poljoprivreda oko 84,67% za NH3.

U 2014. godini ukupna procenjena emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u Republici Srbiji iznosila je 67.148, 23 Gg CO2 eq. Od 2000. godine, ukupne GHG emisije su povećane za 7,8%.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka