Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo projekat uklanjanja plastike iz Tihog okeana

Prvi plutajući sistem za čišćenje svetskih mora i okeana od plastike, koji je osmislio holandski student Bojan Šlat, postavljen je u Tihom okeanu, potvrdio je portparol projekta "Ocean Cleanup".

  Izvor: Foto: EPA/Carlos Lemos

Početkom septembra, iz San Franciska je isplovio brod koji je za sobom vukao duge plastične cevi ispunjene vazduhom, kako bi ih postavio kod pet tzv. nakupina otpada, koje su formirane usled morskih struja. Prvi sistem postavljen je kod velike gomile otpada u Tihom oceanu, koja se prostire na gotovo milion kvadratnih kilometara i nalazi se na oko 2.000 kilometara od obale Kalifornije.

Cilj je da se u idućih pet godina ukloni oko 40.000 tona plastike.

More plastike: Uznemirujuće fotografije pokazuju kako ljudi zagađuju planetu (VIDEO)

Ove plutajuće cevi ispunjene vazduhom i duge oko 600 metara, koje čine najveću dosad napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001, formiraće zmijoliku barijeru u obliku potkovice i ona će slobodno plutati nošena morskim strujama i vetrovima. Na cevi se u dubinu nastavlja pregrada dužine oko tri metra, pa će se otpad zadržavati unutar "potkovice", a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano da plivaju okeanom.

Pošto se otpad 'zgusne' u kompaktnu masu po njega će stići brod koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebalo da odvoze svakih šest do osam nedelja.

Plastični predmeti godišnje ubiju i do 100.000 kitova, delfina i foka, koji ih progutaju misleći da je hrana. U poslednje vreme pronalazi se i sve više uginulih ptica, čiji su želuci ispunjeni plastikom.

Pogledajte i 5 jednostavnih načina da smanjite upotrebu plastike

Morska stvorenja i ptice često jedu odbačenu plastiku, no na koncu umru od gladi jer zapravo nisu siti. Drugi se zapetljaju u mreže iz kojih ne mogu pobeći pa se često uguše. Svake godine u svetska se mora baci oko osam miliona tona plastike.

Bojan Šlat je privremeno prekinuo studije aeronautike i posvetio se projektu Ocean Cleanup. U toj neprofitnoj organizaciji radi više od 80 inženjera, istraživača i naučnika, koji razvijaju tehnologije za čišćenje svetskih okeana od pošasti plastike.

Nada se da će se projekat pokazati uspešnim i da če u dogledno vreme u čišćenje okeana moći da se pošalje čitava flota sa šezdesetak sistema za čišćenje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka