Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Holandiji otvorena prva biciklistička staza od reciklirane plastike

U Holandiji je otvorena prva biciklistička staza na svetu u potpunosti napravljena od reciklirane plastike, što za cilj ima smanjivanje miliona tona odbačene plastike svake godine.

  Izvor: Foto; Youtube printscreen

Biciklistička staza duga trideset metara, u 1.300 godina starom gradu Zvoleu na severu Holandije, sadrži količinu plastike ekvivalentnu 500.000 čepova boca, pa se procenjuje da je dva ili tri puta izdržljivija od tradicionalnih staza.

Osam miliona tona plastičnih boca, ambalaže i ostalog otpada završi u okeanu svake godine ubijajući morski život i ulazeći u ljudski lanac ishrane, navodi Program UN za životnu sredinu.

Projekat je prvi veliki korak prema održivim saobraćajnicama budućnosti napravljenim od recikliranog plastičnog otpada, rekli su u izjavi idejni tvorci staze An Kudstal i Simon Joritsma.

Pogledajte i 5 jednostavnih načina da smanjite upotrebu plastike

Vodeći stručnjak za zaštitu živtone sredine Gus Velders pozdravio je novu inicijativu holandske inženjerske firme KWS, kompanije za proizvodnju cevi Wavin i francuske naftne kompanije Total, rekavši da je to "pozitivan korak" prema ponovnoj upotrebi odbačenih materijala.

Međutim, Ema Pristland, aktivistkinja "Prijatelja zemlje", tvrdi da primarno rešenje plastičnog zagađenja leži u prevenciji nepotrebne upotrebe.

"Upotreba plastike za izgradnju biciklističkih staza može pomoći pri sklanjanju plastike iz odlagališta, ali još je nejasno šta se događa s tom plastikom, kada se istroši površina staze", rekla je Pristland Fondaciji Tomson Reuters.

More plastike: Uznemirujuće fotografije pokazuju kako ljudi zagađuju planetu (VIDEO)

Gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Pod time se podrazumevaju: ponovna upotreba proizvoda, delova i materijala, sprečavanje stvaranja otpada ili zagađenja, kao i korišćenje manje novih sredstava i energije.

Holandska Vlada je obećala da će prepoloviti upotrebu sirovina do 2030. godine, kao i da će ubrzati prelaz prema cirkularnoj ekonomiji.

Otvaranje druge biciklističke staze u selu Gitorn na severoistoku Holandije, očekuje se u novembru.

U Holandiji je otvorena prva biciklistička staza na svetu u potpunosti napravljena od reciklirane plastike, što za cilj ima smanjivanje miliona tona odbačene plastike svake godine.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka