Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliko otkriće naučnika: Čudesni mineral pomoći će nam u borbi sa klimatskim promenama?

Razvojem industrije, količina gasa izbačenog u atmosferu je sve veća. Ovi gasovi omogućavaju sunčevim zracima da dodatno zagrevaju planetu. Pored ostalih gasova, ugljen-dioksid je najveći problem. Što ga više ima - planeta se više ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razvojem industrije, količina gasa izbačenog u atmosferu je sve veća. Ovi gasovi omogućavaju sunčevim zracima da dodatno zagrevaju planetu. Pored ostalih gasova, ugljen-dioksid je najveći problem. Što ga više ima - planeta se više zagreva.

Naučnici su otkrili način da veoma brzo proizvedu mineral koji skladišti uglljen-dioksid. 

Da bi se ovaj mineral formirao prirodnim putem potrebno je hiljade godina. Sada su naučnici pronašli način kako da stvore magnezit, ili magnezijum karbonat, u laboratoriji za samo nekoliko meseci. Ako bi se magnezit proizvodio u velikim količinama, to bi znatno pomoglo borbi protiv klimatskih promena.

Jedan od razloga sporog stvaranja magnezita je i taj što ga je teško odvojiti od molekule vode.

Nova tehnika ubrzava formiranje minerala magnezita koji, u prirodi, skladišti velike količine ugljen-dioksida. Čitav proces se može izvesti u laboratoriji, na sobnoj temperaturi. 

Kako bi rešili ovaj problem, naučnici su koristili na hiljade sitnih polistiren mikrosfera, svaka prečnika 20 mikrometara, kako bi ubrzali reakciju. Zahvaljujući ovim mikrosferama, koji velikom brzinom odvajaju molekule vode od magnezijuma, naučnici su uspeli da stvore magnezit.

Iako je čitava ideja još u eksperimentalnoj fazi, naučnici se nadaju da će uspeti sa realizacijom ideje. 

Izvor: sciencenews.org

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka