Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko su baloni opasni?

Proslave rođendana, diplomiranja, venčanja ‒ svečane prilike se ne mogu zamisliti bez balona. Ali gde završavaju plastični baloni kada se izduvaju?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Grupe za zaštitu životne sredine se već godinama zalažu za promenu zakona i pokušavaju da ubrzaju zabranu masovnog puštanja balona ‒ tvrdeći da su baloni posebno opasni za divlje životinje.

„Oni predstavljaju ozbiljnu pretnju za divlje životinje zato što su šareni i sjajni, tako da ih životinje mogu zameniti s hranom, dok vrpce kojima se baloni vezuju mogu takođe biti opasne: mogu se umotati oko tela životinje i otežati im plivanje, ronjenje, kretanje uopšte", kaže Ema Tong, portparolka Nacionalne uprave za okeane i atmosferu SAD.

Nekoliko američkih država je već zabranilo masovno puštanje balona: Kalifornija, Konektikat, Florida, Tenesi i Virdžinija.

Univerzitet Klemson je takođe odlučio da okonča svoju tradiciju puštanja i do 10.000 balona tokom fudbalskih utakmica. Grad Nju Šoram je usvojio uredbu kojom se zabranjuju prodaja, upotreba i distribucija balona.

„Baloni predstavljaju rizik za životnu sredinu, posebno za morske životinje. Svako ko obrati i malo pažnje primetiće da su ostaci balona svuda prisutni i da su postali uobičajeni u lokalnom morskom ekosistemu", navodi se u saopštenju na veb-stranici grada.

Kenet Lakost, prvi upravnik gradskog veća, izjavio je za Si-En-En: „Veoma smo zabrinuti. Postoji mnogo podataka o šteti koju baloni pričinjavaju životnoj sredini i divljim životinjama." Lakost je dodao da je iz istog razloga grad u decembru izglasao zabranu upotrebe većine plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Ekološki prihvatljivija rešenja

Neprofitna organizacija „Baluns blou" ukazuje ljudima na sve opasnosti koje mogu uzrokovati baloni i ističe da se svi pušteni baloni uvek vrate na zemlju. Životinje poput ptica, kitova i morskih kornjača mogu da uginu ako progutaju ostatke balona.

Ta organizacija predlaže ekološki prihvatljivija rešenja, uključujući transparente, šarene papirne leptire i druge figure na točkićima, pa i takozvane bombe od semena divljeg cveća.

Priredila: Maja Stojanović 

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka