Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikrotalasne pećnice emituju CO2 kao i 7 miliona automobila

"Potrošnja električne energije ima najveći uticaj na životnu sredinu", kažu autori istraživanja, koji su izračunali da su emisije 19 mikrotalasnih jednake jednom automobilu na godišnjem nivou.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako prenosi Energetski portal, najveći uticaj ima električna energija koja napaja mikrotalasne ali ovo istraživanje skreće pažnju i na posledice naše potrošačke kulture.

Brzinsko pristavljanje zaleđenog graška u mikrotalasnu na nekoliko minuta deluje sasvim bezazleno ali na nivou Evrope ove male navike doprinose emisijama ugljen dioksida skoro kao i 7 miliona automobila. Problem postaje sve veći, kako mikrotalasne postaju sve jeftinije a posedovanje jedne je praktično status, potrošači odbacuju stare uređaje nakon prosečno 8 godina upotrebe što doprinosi povećanju proizvodnje i prodaje. Istraživanje je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta u Mančesteru koja je procenila emisiju ugljen dioksida, glavnog gasa staklene bašte odgovornog za klimatske promene, u svakoj fazi života ovog uređaja, od njegove proizvodnje do odbacivanja.

"Potrošnja električne energije ima najveći uticaj na životnu sredinu", kažu autori, koji su izračunali da su emisije 19 mikrotalasnih jednake jednom automobilu na godišnjem nivou.

"Napori koje je potrebno uložiti treba da se fokusiraju na potrošače i podizanje njihove svesti kako bi ove uređaje koristili ekonomičnije."

Svake godine, potražnja za mikrotalasnom raste i na teritoriji EU proda se više mikrotalasni nego bilo kojeg drugog uređaja ovog tipa, a očekuje se da će prodaja dostići cifru od 135 miliona uređaja do kraja ove decenije.

Dejvid Rej, profesor menadžmenta ugljenika na Univerzitetu u Edinburgu, istakao je da je šteta prouzrokovana upotrebom mikrotalasnih i dalje mali deo u poređenju sa onom koju prouzrokuju automobili. "Da, u EU se koristi mnogo mikrotalasnih i one zaista troše mnogo energije. Ali njihova štetnost je daleko manja od one koju stvaraju automobili. Postoji 30 miliona automobila samo u Velikoj Britaniji. Poslednji podaci pokazuju da su putnički automobili 2015. godine emitovali 69 miliona tona ugljen dioksida u atmosferu. To je 10 puta više nego što doprinose mikrotalasne u čitavoj EU."

Energija koju mikrotalasne troše najniža je od svih električnih uređaja za kuvanje. Autori studije se slažu da bi trebalo da koristimo svoje uređaje ekonomičnije i kažu da cilj ove studije nije bio da predstavi mikrotalasne kao problem već da ukaže na to da bi uređajima koje koristimo svakodnevno trebalo pospešiti dizajn kao i upotrebni ciklus kako bi postali održiviji i smanjili pritisak na životnu sredinu.

Izvor: www.energetskiportal.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka