Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Brazil čuva šume i proizvodi sve više soje

U četiri države sa brzorastućim privredama – Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini – poljoprivredni sektor je postao ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija. Jirgin Vogle, stručnjak za poljoprivredu Svetske banke, predviđa da ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Očuvanje amazonske prašume prioritet je Brazila. Brzo širenje polja pod sojom i stočnih farmi tokom 1990-ih i početkom 2000-ih dovelo je do uznemirujuće brzog krcenja šuma. Ipak, tokom poslednje decenije aktivisti i farmeri su uz podršku brazilske Vlade zaštitili oko 86.000 kvadratnih kilometara prašume što je oblast jednaka površini nešto vecoj od 14 miliona fudbalskih igrališta.

ZANIMLJIVOST
Očuvanje brazilskih šuma sprečilo je ispuštanje 3,5 milijardi tona ugljendioksida u atmosferu.

Pogledajte i Mala zemlja koja hrani ceo svet: Kako je Holandija postala poljoprivredni gigant

Meuđtim, čak i uz ove mere ograničenja širenja poljoprivrednog zemljišta brazilska proizvodnja soje je u porastu. Ova zemlja je sada druga na svetu po količini proizvodnje ove poljoprivredne kulture. Kako je to ostvareno?

Poljoprivrednici su se usredsredili na efikasnost. Korišćenje savremene mehanizacije i rano sazrevajućeg semena omogućilo im je da uz standardni period vegetacije ostvare i dodatnu setvu. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država, brazilski rod soje je u sezoni 2014/2015. dostigao rekordan prinos od 104,2 miliona tona, za 8,6 miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu, jer poljoprivrednici bolje iskorišćavaju svoja polja. Jirgin Vogle iz Svetske banke kaže da je ovaj napredak primer kako „povećanje proizvodnje hrane može da se dovede u sklad sa zaštitom životne sredine”.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka