Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlji prete temperature kakvih nije bilo duže od milion godina

Zadržavanje temperatura na 1,5 do 2 stepeni iznad predindustrijskih nivoa moglo bi da bude mnogo teže nego što se do sada mislilo, pokazala je nova studija.

  Izvor: Foto: Reuter/Valentyn Ogirenko

Prema radu objavljenom u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", čak i ako bi se sve države sveta pridržavale Pariskog sporazuma, postoji velika opasnost da će Zemlja ući u uslove koje klimatolozi nazivaju "Zemlja staklenik".

Autori su u studiji identifikovali deset procesa koji bi mogli da imaju efekat domina i da deluju po principu povratne sprege tako da rast temperatura više neće zavisiti samo od ljudske emisije ugljen-dioksida. 

U tu grupu spadaju otapanje leda, oslobađanje metanovih hidrata s dna okeana, slabljenje kopnenih i morskih odvoda ugljen-dioksida, porast aktivnosti bakterija u okeanima, odumiranje amazonskih prašuma, smanjenje snežnog pokrivača na severnoj hemisferi, nestanak arktičkog leda u letnjim mesecima, ali i smanjenje antarktičkih morskih i kopnenih ledenih ploča. 

Na primer, otapanje leda iz zemlje oslobodiće velike količine metana, koji je mnogo snažniji od ugljen-dioksida. 

To će jačati efekat staklenika, dalji porast temperatura i dalja otapanja. Naime, naučnici predviđaju da će okeani, koji trenutno apsorbuju i toplotu i ugljen-dioksid i deluju kao njihovi odvodi i skladišta, u jednom trenutku naglo početi da oslobađaju ugljen-dioksid. 

Prema novoj studiji, to bi moglo da počne da se događa već pri temperaturama od oko 2 stepena višim od predindustrijskih. Autori predviđaju da bi temperature s vremenom mogle da se stabilizuju na globalnom proseku koji bi bio od 4 do 5 stepeni viši od predindustrijskog, dok bi nivoi mora mogli da narastu za oko 10 do 60 metara. 

"Prelaženje praga vodilo bi prema mnogo višim prosečnim temperaturama od bilo kojih međuglacijalnih u poslednjih 1,2 miliona godina. Ako se prekorači prag, dobijena putanja verovatno bi uzrokovala ozbiljne poremećaje ekosistema, društva i ekonomija. Potrebna je kolektivna ljudska akcija da se Zemljini sastavi usmere daleko od potencijalnog praga i stabilizuju. Takva akcija podrazumeva upravljanje biosferom, klimom i društvima", upozoravaju autori, a prenosi "Index". 

Neki stručnjaci predviđaju da bi u svetu toplijem oko 4 stepena mogla da živi oko desetina današnjeg broja stanovnika.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka