Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjeno održavanje festivala na Velikom ratnom ostrvu

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da neće dozvoliti održavanje Belgrejt festivala na Velikom ratnom ostrvu, 27. i 28. jula, jer je to ostrvo zaštićeno područje i na taj način se mogu ugroziti njegove prirodne vrednosti.

  Izvor: Foto: Profimedia

To ministarstvo navodi da će preduzeti mere u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima da se spreči eventualno narušavanje prirodnih vrednosti Velikog ratnog ostrva i pozivalo sve organizatore kulturno-umetničkih dešavanja da u izboru prostora za različite muzičko-scenske događaje biraju mesta na kojima neće narušavati ničije zdravlje, bezbednost i opstanak.

Ovo zaštićeno područje, koje povremeno ili stalno nastanjuje 185 vrsta ptica, među kojima su mnoge zaštićene i strogo zaštićene vrste, ali i druge vrste biljnog i životinjskog sveta karakterističnih za vlažna područja koja u svetu sve brže nestaju, jedno je od bisera prirode Beograda i Srbije. 

Proglašenjem njegove zaštite 2005. godine preduzimaju se mere da se ovakvo zaštićeno područje očuva i unapređuje za ove, ali i buduće generacije. Zaštita Velikog ratnog ostrva podrazumeva upravljanje zaštićenim područjem koje zabranjuje bilo kakve aktivnosti koje će degradirati i umanjivati njegove prirodne vrednosti. 

Među takvim aktivnostima, kako navode, su i muzičko-scenske manifestacije koje zbog emitovanja buke ozbiljno ugrožavaju ornitofaunu ostrva. 

Rešenjem o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo zabranjuje se unošenje uređaja koji emituju zvuk, odnosno buku, zbog čega bilo kakve muzičko-scenske manifestacije nisu dozvoljene na ovakvom prostoru. 

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka