Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina proizvodi više kukuruza nego pirinča, znate li zašto?

Kineski pristup istovremenog poboljšanja stanja životne sredine i prehrane stanovništva globalno nudi korisne pouke iz poljoprivrede i prehrambene politike.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Kini se menja način ishrane, pa se tako menjaju i prioriteti u uzgoju useva. Ova zemlja od 2011. godine uzgaja više kukuruza nego pirinča. Proizvodnja kukuruza je u poslednjih 25 godina porasla za gotovo 125 odsto, dok je proizvodnja pirinča porasla za tek 7 odsto. Iza te promene krije se povećano interesovanje za konzumaciju mesa.

Pročitajte i Kako Kina planira da nahrani 1,4 milijarde rastućih apetita

ZANIMLJIVOST
Prema podacima Svetske banke, Kina troši oko 30 odsto ukupne svetske količine đubriva.

Naime, znatan deo kineskog kukuruza koristi se za prehranu pilića, svinja i goveda. Drugi razlog za rast proizvodnje kukuruza leži u tome što kineska vlada podstiče zemljoradnike iz okoline Pekinga da uzgajaju kukuruz umesto pšenice da bi se poboljšao kvalitet vode. Kukuruz troši manje vode i uzrokuje oticanje manje količine đubriva nego što je to slučaj sa pirinčem. Ova promena u izboru vrste useva smanjila je količinu zagađenja u glavnom pekinškom rezervoaru i učinila da pijaća voda postane bezbednija za stanovništvo.

Kinesko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da je između 2005. godine kada je Vlada započela program testiranja zemljišta radi davanja preporuka zemljoradnicima za korišćenje odgovarajuće vrste đubriva i 2011. godine korišćenje đubriva opalo za oko 7,7 miliona tona. A to iznosi 52 miliona tona manje ugljen-dioksida u atmosferi. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka