Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WWF traži zabranu lova na kečige u Srbiji na najmanje pet godina

Svetska fondacija za prirodu (WWF) zatražila je zabranu lova kečige u Srbiji na najmanje pet godina, da bi se omogućila obnova populacija te veoma ugrožene i drevne vrste ribe.

  Izvor: Foto: PROMO/WWF

Kako se navodi u saopštenju WWF, studija koju su uradili pokazuje da se kečiga intenzivno lovi, ne samo tokom dozvoljenog perioda ulova, već i tokom lovostaja, kada je ribolov zabranjen kako bi se omogućilo mrešćenje.

"Kroz naš i rad naših partnerskih organizacija, više puta smo dokumentovali neometanu prodaju kečige ispod zakonski propisane mere od 40 santimatara, u restoranima i na pijacama širom Srbije. Sve navedeno onemogućava da se populacija obnavlja i da bude stabilna", rekla je Vesna Maksimović iz WWF Adria.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Promo

U Srbiji kečiga naseljava velike nizijske reke Dunav, Savu, Tisu i Veliku Moravu, kao i deo Zapadne Morave.

Po "Crvenoj listi ugroženih vrsta Medjunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN)", faktori ugrožavanja kečige su prekomerni lov, narušavanja prirodnih staništa izgradnjom brana i drugih vodoprivrednih objekata, invazivne i druge strane vrste koje dovode do bolesti, i industrijsko zagadjenje koja dovode do degradacije staništa.

Analiza WWF je ustanovila da svi ti faktori ugrožavanja kečige postoje u Srbiji, zbog toga WWF zajedno sa Asocijacom alasa Srbije i Ujedinjenim ribolovcima Srbije traži hitnu primenu mera koje IUCN preporučuje, pre svega privremenu obustavu ribolova.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Promo

"Ekspertska grupa za jesetre, pri IUCN Komisiji za očuvanje vrsta, snažno podržava značajne napore WWF-a u Srbiji da se usvoji petogodišnja zabrana na izlov kečige, što bi predstavljalo veliki napredak za opstanak kečige u čitavom slivu reke Dunav", rekao je Arne Ludvig, kopredsedavajući IUCN-ove ekspertske grupe za jesetre.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka