Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje stručnjaka: Led na Antarktiku se ubrzano topi

Topljenje leda na Antarktiku alarmantno se ubrzalo, upozorili su naučnici, dodajući da je na Antartiku od 1992. godine nestalo tri hiljade milijardi tona leda.

  Izvor: Foto: Reuter/Alexandre Meneghin

Količina vode oslobodjena otapanjem leta na Antartiku, ključnom pokazatelju klimatskih promena u poslednjoj četvtini veka, dovoljna je da Teksas potopi talas visine četiri metara, proračunali su naučnici.

Kako se navodi, sva ta voda dovela je globalnog povećanja visine okeana za 7,6 milimetara.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nejčur (Nature) pokazuje da je Antartik u periodu izmedju 1992. od 2011. godišnje gubio skoro 84 milijardi tona leda, a u poslednjih pet godina taj broj je povećan na više od 241 milijardi tona.

"Mislim da treba da se zabrinemo, ali to ne znači da treba da očajavamo", rekla je Izabela Velikogna sa Univerziteta u Kaliforniji, jedna od 88 autora istraživanja. Kako je navela, promene se dešavaju brže od očekivanog.

Delovi zapadnog Antarktika, gde je topljenje najbrže, nalaze se u fazi urušavanja, naveo je koautor Ijan Džonhin sa Univerziteta u Vašingtonu.

Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) i Evropske svemirske agencije sprovode istraživanja na svakih nekoliko godina kako bi imali najsveobuhvatniju sliku šta se dešava na Antarktiku i Grenlandu. 

Stručnjaci navode da bi samo topljenje leda na Antartiku do kraja veka moglo da podigne nivo mora za 16 centimetara. 

Studija je sprovedena na 24 različite lokacije, uz 15 satelita, istraživanja na terenu i kompjuterske simulacije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka