Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Svetski dan okeana: Sredozemno more u opasnosti da postane more plastike

Sredozemno more pretvara se u opasnu plastičnu zamku, s rekordnom stopom mikroplastike koja preti morskim vrstama i ljudskom zdravlju, ističe se u saopštenju Svetske fondacije za prirodu (WWF).

  Izvor: Foto: Shutterstock

Povodom Svetskog dana okeana, alarmantno saopštenje WWF-a pod nazivom "Izlaz iz plastične zamke: spašavanje Sredozemlja od plastike" ukazuje na dramatične posledice koje preterano korišćenje plastike, loše upravljanje otpadom i masovni turizam imaju na jednu od najposećenijih regija u svetu.

"Uticaji plastičnog zagađenja na Sredozemlju osećaju se širom sveta i uzrokuju ozbiljnu štetu i prirodi i ljudskom zdravlju. Ako se zagađenje plastikom poveća, ugroziće globalni ugled Sredozemlja kao vrhunske turističke destinacije i izvora kvalitetnih proizvoda iz ribarstva, potkopavajući lokalne zajednice koje zavise od tih sektora", rekao je Džon Tanzer, vođa programa za zaštitu mora i okeana iz WWF Internationala.

Proizvodi od plastike danas čine 95 odsto otpada koji pluta Sredozemnim morem ili leži na plažama. Većina plastičnog otpada u moru dolazi iz Turske i Španije, a slede ih Italija, Egipat i Francuska. Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svakog leta se povećava za čak 40 odsto.

Veliki plastični delovi povređuju, guše i često ubijaju morske životinje, uključujući zaštićene i ugrožene vrste kao što su morske kornjače i mediteranski medved. Ali, upravo je mikroplastika, manja i podmuklija, dosegla rekordne nivoe koncentracije od 1,25 miliona komada po kvadratnom kilometru u Sredozemnom moru, gotovo četiri puta više nego na "plastičnom ostrvu" pronađenom u Severnom Tihom okeanu. Ulaskom u prehrambeni lanac, fragmenti mirkoplastike ugrožavaju sve veći broj životinjskih vrsta, kao i ljudi. Od 27 miliona tona plastičnog otpada proizvedenog svake godine u Evropi, samo jedna trećina se reciklira; polovina plastičnog otpada u Italiji, Francuskoj i Španiji završava na odlagalištima.

"U Evropi proizvodimo ogromnu količinu plastičnog otpada, od kojih je većina poslata na odlagališta otpada, što rezultira milionima tona plastike koja ulazi svake godine u Sredozemno more. Taj kontaminirani tok, u kombinaciji s poluzatvorenim Sredozemljem, doveo je do toga da mikroplastika dosegne rekordne nivoe koncentracije, preteći morskim vrstama i ljudskom zdravlju ", ističe Mosor Prvan, stručni saradnik za zaštitu mora u WWF Adriji.

WWF poziva vlade, kompanije i pojedince da usvoje niz mera za smanjenje zagađenja plastičnim otpadom u urbanim, obalnim i morskim sredinama na Sredozemlju i na globalnom nivou.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka