Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bačen frižider štetan kao izduvni gasovi automobila za godinu dana

Jedan bačen frižider ima jednako štetan uticaj na ozonski omotač kao izduvni gasovi jednog automobila za godinu dana.

  Izvor: Foto: Profimedia

Reciklažom frižidera dobija se plastika, gvožđe, obojeni metali aluminijum i bakar, purpena (izolacioni materijal) i freon. U njemu može biti i stakla, gume, sijalica, kablova.

Gas freon koji stvara efekat staklene bašte je, kako ukazuju recikleri, veoma opasan po životnu sredinu jer trajno oštećuje ozonski omotač i zato je važno pravilnom reciklažom izdvojiti ga, ne samo iz instalacije rashladnog uređaja, već i iz izolacionog materijala.

Možda će vas zanimati i:

Za taj proces neophodna je visoka tehnologija, koja omogućava prevođenje freona iz gasovitog u tečno stanje, i potom njegovo sakupljanje u određene namenske sudove. Osim za njegovo skladištenje, takvi sudovi se koriste i za bezbedan transport na trajno zbrinjavanje.

Freon se transportuje u postrojenje za trajno zbrinjavanje u Nemačkoj gde se obavlja proces tretmana pri čemu se od tog gasa dobijaju nove hemikalije koje je moguće ponovo staviti u upotrebu. Time se zatvara ciklus odnosno od otpada se dobijaju novi proizvodi koji imaju mogućnost upotrebe na način bezbedan za životnu sredinu.

Metali i obojeni metali imaju upotrebnu vrednost i visok nivo čistoće nakon tretmana u postrojenju, pa su traženi proizvodi u livnicama u Srbiji gde se plasiraju. Plastika se plasira na domaće tržište i ide u izvoz.

"E-reciklaža" je u postrojenju u Nišu godišnje reciklira 100.000 rashladnih uređaja koristeći najsavremeniju tehnologiju. 

U toj kompaniji procenjuju da su jos 500.000 rashladnih uređaja reciklirali ostali prerađivači otpada.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka