Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 jednostavnih načina da smanjite upotrebu plastike

Za većinu plastike se tvrdi da može da se reciklira, ali zapravo to nije istina, plastika se može samo koristiti na drugi način. Zato je vrlo važno smanjiti njenu upotrebu, a srećom za to postoje brojni jednostavni načini.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaša porodica možda koristi plastične slamke, kese i flaše samo nekoliko minuta, ali ti predmeti ne nestaju tek tako kada ih bacite. Jednokratni predmeti poput ovih čine više od 40 odsto plastičnog otpada, a svake godine oko 8,8 miliona tona plastičnih kesa završi u okeanima. Ovaj otpad ugrožava divlje životinje, zagađuje okolinu i dovodi u opasnost ljudsko zdravlje.

Statistika je poražavajuća, ali vi imate tajno oružje u suzbijanju ovog problema - vašu decu.

Mnoga deca brinu o divljini - sigurno ne žele da vide morsku kornjaču kako se guši plastičnom slamkom - i mnoga deca shvataju da nasleđuju Zemlju u krizi. Ali male izmene u svakodnevnoj rutini vaše porodice mogu ohrabriti vašu decu da zaista nešto urade u borbi protiv plastike.

More plastike: Uznemirujuće fotografije pokazuju kako ljudi zagađuju planetu (VIDEO)

Evo nekoliko saveta:

1. Da bi se plastična slamka proizvela, potrebno je nekoliko sekundi, a koliko će je vaša deca koristiti? Pet minuta, deset? A onda, nakon što se slamka baci u smeće, biće potrebno oko 500 godina da se razgradi. Zato pomozite deci da jednokratne slamke zamene šarenim koje se mogu upotrebiti više puta, a koje lako možete nabaviti preko interneta, ukoliko ih ne nađete u vašoj okolini.

2. Kada mališane vodite u poslastičarnicu, umesto kartonskih činijica i plastičnih kašičica, birajte kornet. Osim što je ukusniji, uradićete nešto plemenito za planetu na kojoj živite.

Pogledajte i 6 jednostavnih načina da svako od nas doprinese očuvanju životne sredine

3. Prosečni osmogodišnjak baci oko 67 odsto svog ručka svakog dana. Umesto što deci pakujete sendviče u plastične kese, nabavite omote od papira. Takođe, probajte da plastične kese zamenite cegerima od platna.

4. Kada idete sa decom na letovanje, vodite računa da plastične lopte, mišići i gume za plivanje ne otplutaju morem. Napomenite mališanima da vode računa o svojim stvarima i potrudite se da sve igračke budu na broju pri kraju dana.

Saznajte i Zašto Nemci razvrstavaju smeće u četiri kategorije?

5. Plastične flaše za vodu su još jedan od zagađivača okoline i jedan su od najčešćih otpada s plaža. Prema organizaciji “One Green Planet”, u SAD-u se svake sekunde koristi oko 1500 plastičnih flaša i trebalo bi oko 100 godina da nestanu.

Koristeći vodu iz slavine možete uštedeti novac i sačuvati zdravlje jer je poznato da plastične flaše ispuštaju toksine štetne po zdravlje. Plastične flaše takođe možete zameniti staklenim ili termos bocama, te tako očuvati zdravlje i okolinu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka