Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devedeset odsto flaširane vode sadrži mikroplastiku u sebi

U gotovo 90 odsto vrsta flaširanih voda najvećih svetskih brendova pronađene su sitne plastične čestice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija pokrenuće istragu da bi utvrdila koliki je potencijalni rizik od pijenja vode iz plastičnih flaša. SZO će proučiti rezultate najnovijeg istraživanja o mikroplastici u flaširanoj vodi, koje je naručila organizacija novinara "Orb Media", a sproveo američki državni Univerzitet u Fredoniji.

Istraživanje je pronašlo sitne plastične čestice u 90 odsto vrsta flaširanih voda najvećih svetskih brendova. Za sada nema dokaza da mikroplastika može da podrije ljudsko zdravlje, ali SZO želi da se to pitanje podrobno ispita.

Brus Gordon, koordinator za zaštitu vode i sanitaciju u SZO, rekao je za Bi-Bi-Si da je cilj utvrđivanja kakav efekat na ljudsko telo može da izazove unošenje ovih čestica.

„Da li ima toksina u njima, da li i koliko štetnih materija sa sobom nosi, šta tačno pojedine plastične čestice mogu da urade telu - na sva ova pitanja nema tačnih odgovora jer nisu sprovedena ozbiljna istraživanja“, istakao je Gordon.

Upoznajte i Rejčel Varvik, žena koja je alergična na vodu

Incijativa je delimično pokrenuta kao odgovor na studiju, koja je ispitivala više od 250 flaša vode 11 različitih brendova, koji se prodaju na tržištima devet zemalja iz svih delova sveta.

Gardijan prenosi da je istraživanje sprovedeno na flaširanoj vodi proizvođača: „Danone“, „Pepsi“, „Bisleri internešenel“, „Koka-Kola“, „Nestle“, "Gerolsteiner Brunnen", "Grupo Edson Queiroz" i "Hangzhou Wahaha Group".

Koristeći specijalnu boju "Nile Red", koja za sebe vezuje slobodnoplutajuće delove plastike, univerzitetska profesorka Šeri Mejson sa svojim timom je pronašao prosečno deset plastičnih čestica po litru vode. Neke od tih čestica bile su veličine ljudske dlake.

Manje čestice, za koje se takođe sumnja da su plastičnog porekla, takođe su identifikovane, i to prosečno 314 po litru.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka