Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove žrtve globalnog zagrevanja: Antarktičkim kraljevskim pingvinima preti izumiranje

Globalno zagrevanje i povećanje temperatura zbog klimatskih promena do kraja veka bi s lica zemlje mogli da izbrišu 70 odsto kraljevskih pingvina, dovodeći ih na rub istrebljenja, upozoravaju naučnici u članku objavljenom početkom ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zahvaljujući filmovima poput "March of the Peinguins" i "Happy Feet", kraljevski pingvini su globalno privukli pažnju, ali uprkos tome preti im izumiranje.

Selin Le Boek, ekolog na Univerzitetu CNRS u francuskom Strazburu, jedna od autorki studije objavljene u prestižnom časopisu, izračunala je da će oko 1,1 miliona parova kraljevskih pingvina biti prisiljeno da napusti aktealno mesto parenja, a reč je o ostrvima Kroze, Princ Edvard i Kerguelen, i to u samo nekoliko decenija.

"Ako se globalno zagrevanje nastavi sadašnjim tempom, ova vrsta mogla u potpunosti da nestane do kraja veka, upozorila je Le Boek.

S obzirom na to da klimatske promene utiču na premeštaj riba i lignji od kojih zavisi prehrana kraljevskih pingvina, ove velike ptice moraju da plivaju dalje nego dosad kako bi pronašle hranu za svoju gladnu mladunčad.

"Za većinu pingvinskih kolonija dužina letnjih 'izleta' njihovih roditelja u potrazi za hranom uskoro će biti u tolikoj meri duga da bi mladunci od izgladnelosti mogli uginuti", upozorava naučnica.

Saznajte i Najveći rizik od izumiranja: Koje su najugroženije životinjske vrste?

Ako se aktuelni trend nastavi, naša planeta će do 2100. godine zagrejati za tri do četiri Celzijuseva stepena u odnosu na temperature iz polovine 19. veka.

POGLEDAJTE I: 
NASA: Zastrašujuća animacija koja prikazuje topljenje Arktika (VIDEO) 

Tigrovi najugroženiji: U proteklih 100 godina nestalo 96 odsto velikih mačaka

Šta se dešava: Severni pol je trenutno topliji od većeg dela Evrope (FOTO)

Istraživanje potvrdilo: Polarni medvedi gladuju zbog klimatskih promena! 

Srceparajući video polarnog medveda na samrti: Ovako izgleda umiranje od gladi (VIDEO)

Alternativa za kraljevske pingvine je vrlo bolna: razmožavati se ili se prehranjivati.

"Samo je nekoliko ostrva u Južnom okeanu, a svi nisu pogodni za velika pingvinske kolonije. Poznato je da se kraljevski pingvini razmožavaju isključivo na specifičnim izolovanim ostrvima bez ledenog pokrivača i s lakim pristupom moru", kazao je glavni autor studije Robin Kristofari iz Naučnog centra u Monaku.

Na području Krozea, Princa Edvarda i Kerguelena pingvini uspevaju da pređu i 600 km, loveći ribu u antarktičkim vodama i da se na vreme vrate svojim mladuncima kako bi ih nahranili.

S obzirom na zagravanje okeana, antarktički polarni front premešta se sve dalje prema jugu, a on je značajan jer obuhvata područja na kojima se duboka mora nižih temperatura mešaju s morima umerenih temperatura zbog čega je taj prostor bogat florom i faunom.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

"S obzirom na sve navedeno, kraljevski pingvini moraće da se premeste na drugo područje ili će jednostavno izumreti", ističe još jedan autor studije Emiliano Truki, evolucijski biolog s italijanskog univerziteta u Ferari.

Le Boek smatra da bi alarmantno stanje koje se odnosi na kraljevske pingvine trebalo da posluži kao upozorenje na budućnost čitavoga morskog sveta antarktičkog područja.

"Poput morskih ptica i morskih sisara i pingvini spadaju u viši trofički nivo prehrambenog lanca u ekosistemu. Oni su bioindikatori svog ekosistema i kao takvi su ključni indikatori promena u morskom ekosistemu. Značajni su nam za razumevanje i predviđanje uticaja globalnih promena na morske biome i na subantarktička i antarktička područja", kazala je.

Druga studija, čiji su rezultati objavljeni početkom meseca pokazala je da industrijsko ribarstvo u kombinaciji s klimatskim promenama preti uništenju biljnih i životinjskih planktona kojima se hrane ribe i lignje, a to je temeljna hrana kraljevskom pingvinu.

Potresni snimak: Očajna majka medved pokušava da nađe hranu svom mladunčetu (VIDEO)

Nije zanemariva ni činjenica da kraljevske pingvine prati visoka stopa smrtnosti. Naime, samo polovina mladih preživi do kraja sezone parenja, a od preživelih iduću ih godinu doživi samo polovina.

Naučnici i aktivisti za zaštitu životne sredine predlažu stvaranje velikog morskog područja na Anktarktiku koje bi bilo zaštićeno. Zamisao je iznela Nemačka, a sada je podržavaju i ostale čalnice EU.

Ako se ona ostvari, sve životinjske vrste na području od oko 1,8 miliona kvadratnih kilometara u kojem će biti zabranjen ribolov, biće zaštićene.

Predlog će u oktobru biti iznesen odboru koji deluje pod nazivom Konvencija za očuvanje i zaštitu antarktičkoga živog sveta.

Izvor: Hina

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka