Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina gradi laboratoriju za analizu zagađenja mora

Kinesko ministarstvo saobraćaja planira da izgradi prvu laboratoriju specijalizovanu za uzorkovanje i analizu zagađenja mora i okeana nakon izlivanja nafte, objavio je lokalni list "Nauka i tehnologija".

  Izvor: Foto: EPA

Kina troši oko 200 miliona juana godišnje za hitno istraživanje zagađenja okeana nakon izlivanja nafte, ali tehnološka ekspertiza nije još potpuno primenjiva jer nema potrebnu laboratoriju.

Gradnja laboratorije planira se u severnom lučkom gradu Tianjinu u zalivu Bohai, i za početak će uložiti 400 miliona juana (50 miliona evra).

Ulaganje će se usredsrediti na projekte ekološke zaštite i sigurnosti saobraćaja na moru.

Do danas samo Sjedinjene Države i Francuska imaju laboratorije sposobne da hitno sprovedu uzorkovanje i analizu zagađenja mora nakon izlivanja nafte.

Iranski tanker Sanči sudario se početkom januara s teretnim brodom nekih 160 nautičkih milja od kineske obale i u more se izlio ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat, koji je opasniji za okolinu od sirove nafte.

U toj najvećoj katastrofi koju je izazvao tanker u zadnjih nekoliko desetina godina nafta se razlila Istočnim kineskim morem na području većem od 100 kvadratnih kilometara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka