Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet se rapidno zagreva: Tri poslednje godine najtoplije ikad

Tri poslednje godine su najtoplije ikad izmerene i tempo globalnog zagrevanja konstatovan u tom periodu je "izuzetan", upozorile su Ujedinjene nacije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Sada je potvrdjeno da su 2015, 2016. i 2017. godina najtoplije godine ikad registrovane i da se jasno uklapaju u trend dugoročnog zagrevanja izazvanog porastom gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi, ", saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizovana agencija UN. 

Najtoplija od te tri godine bila je 2016. godina sa prosečnom temperaturom višom za 1,2 stepena Celzijusa nego u predindustrijsko vreme (referentnog perioda izmedju 1880-1990). Ta godina je bila pod uticajem prirodnog fenomena el Ninjo, koji se pojavljuje svakih tri do sedam godina i može da podigne prosečnu temperaturu, da utiče na struje i padavine. 

Pogledajte i Globalno zagrevanje: kako se menjala temperatura u proteklih 130 godina

"Ti novi podaci o temperaturi ukazuju da se svet rapidno zagreva", rekao je Dejv Rej, profesor sa univerziteta u Edinburgu reagujući na izveštaj.

Prema poslednjim podacima, WMO je konstatovao da je prosečna temperatura na zemljinoj površini 2017. i 2015. prešla temperaturu iz predindustrijskog vremena za oko 1,1 stepen Celzijusa. Stručnjaci kažu da je skoro nemoguće razlikovati te dve godine jer su razlike u temperaturi manje od stotog dela stepena, što je manje od margine statističke greške.

Ljudi su glavni krivci: Globalno zagrevanje snažnije nego ikad

"Važnije je posmatrati dugoročni razvoj temperature, koji pokazuje tendenciju rasta, nego vršiti klasifikaciju između raznih godina", rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, Finac Peteri Talas. 

Sedamnaest od 18 najtoplijih godina su iz 21. veka, i tempo zagrevanja konstatovan ove tri poslednje godine je izuzetan, rekao je Talas. On je rekao da je zagrevanje posebno vidljivo na Arktiku i da će to imati trajne posledice na nivo mora i meteorološke prilike u drugim delovima sveta.

Prema statistici, prosečna temperatura u 2017. godini prelazi za oko 0,46 stepeni Celzijusa temperaturu izračunatu za period od 1981. do 2010.

UN je koristio podatke Američke uprave za okeane i atmosferu (NOAA), američke svemirske agencije NASA, britanskog Centra Hedli za metorološke usluge, Evropskog centra za srednjoročne meteorološke prognoze (CEPMMT), i Japanske meteorološke službe.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka