Stručnjaci predviđaju da će svet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.
Kakaovac može da raste samo 20 stepeni severno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.
Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusov mogao bi u narednih 30 godina usled globalnog zagrevanja skoro uništiti ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.
Po majanskom receptu: Kako se pravi čokolada? (VIDEO)
Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici veruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.
Otkrijte i Da li je bela čokolada stvarno – čokolada?
Prosečan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. Od devedesetih godina prošlog veka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište za kakao.
Pogledajte i Uzgajivači kakaa prvi put u životu probali čokoladu (VIDEO)
Snabdevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a veruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac, jer se nije promenio više stotina godina.