Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekološki poduhvat "Voda Vojvodine": Begej ponovo postaje reka

"Vode Vojvodine" najavile su veliki projekat za obnovu banatskog vodotoka čija se vrednost procenjuje na oko 14 miliona evra.

  Izvor: Foto: Profimedia

Potpisan je ugovor za projekat revitalizacije kanala Begej kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija - `Srbija - saopštilo je JVP "Vode Vojvodine".

"Projekat podrazumeva revitalizaciju hidro-čvorova Klek i Srpski Itebej - prevodnica, ustava i pratećih objekata. Između ova dva mesta gradiće se biciklistička staza pored kanala, duga 30 kilometara. U Zrenjaninu je planirana izgradnja plutajućeg doka, priveza na Begeju, kao i nabavka plovnog bagera i kosačice. Takođe, biće izrađena projektna dokumentacija za izmuljenje kanala", ističu u JVP "Vode Vojvodine".

Vrednost celog projekta je oko 14 miliona evra, dok je naš budžet oko sedam miliona evra. Finansira se iz sredstava EU sa 85 procenata, a preostalih 15 dolazi iz sopstvenih prihoda. JVP "Vode Vojvodine" u projektu učestvuju zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, a s rumunske strane još dva partnera.

"Nakon završetka radova očekuje se ponovno otvaranje plovidbe na kanalu Begej, razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnih regiona kroz povećanje transporta", iznose u JVP "Vode Vojvodine".

U lokalnoj samoupravi Zrenjanin ne skrivaju zadovoljstvo projektom revitalizacije Begeja. Smatraju da je od presudnog značaja u ekološkom smislu, ali i da će biti zamajac razvoja ekonomije u ovom delu Banata.

Pogledajte i Koje su najzagađenije reke u Srbiji?

"Ovo je dugo očekivana priprema za ponovno uspostavljanje plovnosti na Begeju i pretvaranje kanala ponovo u reku. Uveliko radimo i na drugoj fazi projekta, koji podrazumeva izradu dokumentacije za čišćenje i izmuljenje korita. Do 2020. trebalo bi da utvrdimo koliko će projekat koštati i koja će se tehnologija koristiti u ovom izuzetno zahtevnom poslu", kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Uslov za učešće na novim konkursima EU, koji bi trebalo da obezbede najveći deo sredstava za potpunu revitalizaciju Begeja, jeste obustavljanje zagađenja. Poznato je, naime, da za razliku od besprekorno zaštićenog toka u Rumuniji, na našoj strani Begej bukvalno predstavlja otvoreni kanalizacioni sistem! Zbog enormne zagađenosti otpadnim vodama, zabranjeno je kupanje i ribolov. Osim stanovnika Zrenjanina, zagađivači su i svi industrijski kapaciteti podignuti uz obalu.

Pogledajte i More plastike: Uznemirujuće fotografije pokazuju kako ljudi zagađuju planetu (VIDEO)

"Zagađenje Begeja mora hitno prestati. Ohrabruje da smo poodmakli u realizaciji javnoprivatnog partnerstva za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda. To bi definitivno pretvorilo kanal u reku i posle šest decenija vratilo brodove na Begej", ističe Radišić.

Staza "Tur de Banat"

Biciklistička staza uz obalu Begeja, u dužini od 75 km, spajaće Temišvar i Zrenjanin. Na rumunskoj strani završena je i stigla do budućeg graničnog prelaza Srpski Itebej. Na našoj strani izgrađena je od Zrenjanina do Kleka. U nastavku predstoji uređenje još 30 km, pa se očekuje da će u 2018. biciklisti i turisti moći da uživaju u svom "Tur de Banat".

Izvor: Novosti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka