Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Emisija štetnih gasova ove godine u porastu

Ispuštanje ugljen dioksida iz fosilnih goriva i industrije u 2017. za dva posto je veće nego u 2016. i na putu da dosegne rekordnih 37 milijardi tona.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ispuštanje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte porašće ove godine za dva posto i dosegnuti novi rekord, upozorili su naučnici.

Emisije tih gasova su od 2014. do 2016. godine stagnirale, ali će ove godine porasti uglavnom zbog Kine gde su poslednje dve godine padale, kažu stručnjaci.

Najnoviji podaci, predstavljeni u Bonu na međunarodnoj klimatskoj konferenciji, udarac su globalnom cilju smanjenja ispuštanja štetnih gasova kako bi se izbegle oluje, toplotni talasi i porast nivoa mora.

"Pokazalo se da vrednosti iz prošle godine nisu bile gornja granica", stoji u izveštaju grupe Global Carbon Project, koja broji 76 naučnika iz 15 zemalja.

Pogledajte i Ljudi su glavni krivci: Globalno zagrevanje snažnije nego ikad

Ispuštanje ugljen dioksida iz fosilnih goriva i industrije u 2017. za dva posto je veće nego u 2016. i na putu da dosegne rekordnih 37 milijardi tona, dodaju stručnjaci.

"Čini se da ispuštanje CO2 ponovno snažno raste...To je jako razočaravajuće", rekla je Korin le Ker, direktorka centra Tyndall na univerzitetu East Anglia u Londonu.

U Bonu je u ponedeljak počela 23. svetska klimatska konferencija na kojoj će do 17. novembra učesnici iz više od 190 zemalja pokušati da nađu mehanizme za ostvarenje ciljeva iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015.

Pogledajte i Ministarstvo za zaštitu životne sredine: Plan je da se do 2040. pošumi više od 40 odsto Srbije

Njime se 195 zemalja obavezalo da ograniči globalno zagrevanje na manje od dva stepena Celzijusa u poređenju s predindustrijskim razvojem.

Sporazum su potpisali šefovi država ili vlada, a do sada ga je ratifikovalo više od 130 zemalja, među kojima je i Srbija.

Brojni naučnici predviđaju da zacrtani cilj neće biti ispunjen jer vlade nisu preduzele dovoljno, a UN je upozorio da se svet kreće prema scenariju u kojem će do 2100. temperatura porasti za tri stepena.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka