Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju: Zagađen vazduh može da doprinese oštećenju bubrega

Izloženost zagađenom vazduhu utiče na sve aspekte našeg zdravlja, ali nova istraživanja pokazuju da može i te kako uticati na funkciju i rad bubrega.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nova istraživanja pokazuju da udisanje zagađenog vazduha ne šteti samo vašem srcu i plućima, već i da povećava rizik od oboljenja bubrega i njihovog otkazivanja.

Studija, koja je objavljena u Journal of the American Society of Nephrology, otkrila je vezu između zagađenog vazduha i rizika od smanjene funkcije bubrega.

Sve u svemu, ovi rezultati još jednom pokazuju kako život u zagađenim područjima može da utiče na na sve aspekte našeg zdravlja.

Zagađenje vazduha skraćuje životni vek: Koje zemlje su najugroženije?

Za potrebe ovog istraživanja, naučnici iz Medicinske škole Univerziteta u Vašingtonu i Epidemiološkog centra za veterane u Sent Luisu analizirali su podatke iz baze Odeljenja za pitanja veterana i upoređivali stepen bolesti bubrega među individualcima koji su živeli u različitim krajevima SAD-a sa podacima o različitom kvalitetu vazduha koji su bazirani na podacima iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podaci su uključivali informacije o 5 miliona ljudi u periodu od 8 godina. Tim je tražio i Nasine podatke o zagađenosti vazduha kako bi imao što preciznije informacija.

Rezultati su pokazali 44.793 nova slučaja oboljenja bubrega u pomenutom periodu i 2.438 nova slučaja otkazivanja rada bubrega u područjima sa visokim nivoom zagađenog vazduha. 

Saznajte i Kako zagađenje vazduha utiče na naše telo?

„Ono što je upečatljivo jeste da su podaci Nase dali identične rezultate što je veoma važan znak da postoji veza između izlaganju zagađenom vazduhu i bolesti bubrega“, rekao je vodeći istraživač Zijad Al-Alu.

„Ukoliko napravite mapu sveta i obeležite sva mesta gde se javljaju bolesti bubrega, primetićete da se često preklapaju s područjima veoma zagađenog vazduha“, kaže Al-Alu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka