Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo ne autom se posle Beograda širi i na Novi Sad

Do novog izazova Samo ne autom ostalo je još tri dana, a prijave za učesnike produžene su do četvrtka 21. septembra, do 18h.

  Izvor: Foto: PR

Predstojeće takmičenje, koje će se održati u petak 22. septembra, na Dan bez automobila, po prvi put će se proširiti na još jedan grad, jer se pored Beograda u izazov uključuju i kompanije i institucije iz Novog Sada.  

„Sada već treći put za redom, akcijom „Samo ne autom“ promovišemo održivu urbanu mobilnost i skrećemo pažnju javnosti na sve veće saobraćajne gužve, zagađenje, globalno zagrevanje i zdravstvene probleme koje donosi transport motornim vozilima. Cilj nam je da na Dan bez automobila, 22. septembra, Beograđane i Novosađane podstaknemo da makar jedan dan ne dođu na posao autom, da bi uvideli prednosti bicikliranja i razmislili o alternativnim sredstvima prevoza,“ izjavio je Vladimir Ćurčić iz udruženja „Bajsologija“.

Kompanije, institucije i organizacije mogu prijaviti timove sa minimum tri učesnika, a učešće u takmičenju, koje će trajati ceo dan, je besplatno. Takmičari će preko besplatne aplikacije STRAVA sakupljati poene tako što će na putu od kuće do posla, i u povratku, voziti bicikl, ići peške, na rolerima, skejtu ili trotinetu a kompanije i pojedince sa najviše pređenih kilometara, kao i kompanije sa  najvećim brojem prijavljenih takmičara, očekuju nagrade.

Samo ne autom izazov organizuju udruženja „Bajsologija”, „Ulice za bicikliste“ i „Novosadska biciklistička inicijativa“ pod okriljem projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, čiji nosilac je Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Programa UN za razvoj. Projekat je zasnovan na „izazovima“ za pronalaženje inovativnih načina za borbu protiv klimatskih promena na nivou lokalnih samouprava. Podršku u sprovođenju izazova Samo ne autom pruža i dugogodišnji partner biciklističkih udruženja, fondacija Heinrich Böll. 

Za više informacija o akciji i takmičenju posetite sajt http://bajsologija.rs/samo-ne-autom/ 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka