Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pametni telefoni utiču na životnu sredinu?

Uticaj pametnih na telefona na životinu sredinu je sve veći i veći. Evo kako se najviše ispoljava...

  Izvor: Foto: Profimedia

Pametni telefoni, zbog suviše čestog unapređenja i zamene modela, a nedovoljnog recikliranja, sve više utiču na životnu okolinu, posebno u fazi proizvodnje, pokazuje studija Francuske agencije za životnu okolinu (Ademe) i nevladine organizacije Frans Natir Anvironman (FNE).

Od 2007. godine i izlaska prvog ajfona, sedam milijardi pametnih telefona prodato je u svetu, i prodaja raste - 139 miliona aparata prodato je 2008, više od milijardu 2013. i gotovo 1,5 milijardi 2016. godine.

Posledice po okolinu rastu svaki put kada se poveća ekran ili se poboljša kvalitet foto-aparata, navodi studija.

50 vrsta metala u sastavu jednog pametnog telefona

U proseku pedesetak vrsta metala je u sastavu jednog pametnog telefona - dva puta više nego za mobilne telefone stare generacije, i često je teško da se recikliraju jer se radi o legurama.

Takođe, vađene rude u te sverhe predstavlja poseban problem u zemljama gde se to radi, navode dve francuske organizacije koje su radile na studiji. Od zagađenja neodijumom u Kini, do izazivanja političkih nemira ili oružanih sukoba kao u Demokratskoj Republici Kongo oko eksploatacije tantala.

Prema studiji, Francuzi menjaju mobilni telefon u proseku svake dve godine, mada se ta zamena malo usporava s promenom biznis modela operatera. A u 88 odsto slučajeva kada se menja uređaj, aparati koji se odbacuju i dalje rade.

Samo 15 odsto telefona koji su prestali da se koriste se sakuplja za reciklažu >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka