Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posledica klimatskih promena: Kaspijsko jezero polako isparava

Rezultati nove studije otkrivaju da najveće jezero na Zemlji u poslednje dve decenije lagano isparava, što naučnici povezuju sa visokim temperaturama i klimatskim promenama.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nivo vode u Kaspijskom jezeru je u periodu od 1996. do 2015. godine godišnje opadao za skoro 7 cm (sveukupno 1.4 metra u tom periodu), pokazali su rezultati istraživanja. 

Trenutni nivo vode u Kaspijskom moru je samo jedan metar iznad najnižeg nivoa dosad, koji je zabeležen kasnih 1970-ih godina.

Saznajte i 5 fascinantnih činjenica o jezerima

Isparavanje Kaspijskog mora je povezano sa povećanim temperaturama vazduha na površini. Prema podacima studije, prosečne temperature površine godišnje iznad Kaspijskog mora su porasle za skoro 1 stepen Celzijusa između dva vremenska perioda: od 1979-1995. godine i 1996-2015. godine. Podizanje temperature je rezultat klimatskih promena, objašnjavaju autori studije koja je objavljena u časopisu Geophysical Research Letters

Isparavanje izazvano podizanjem temperatura izgleda da je glavni uzrok trenutnog pada nivoa vode, trenda koji će se verovatno nastaviti zagrevanjem planete.

Nova studija je započela nakon što su Jianli Chen iz Centra za istraživanje svemira na Univerzitetu Teksas u Ostinu i Klark Vilson, geofizičar iz Džeksonove škole za geofiziku takođe sa Univerziteta Teksas u Ostinu zajedno sa drugim istraživačima koristili Kaspijsko jezero kako bi analizirali podatke dva satelita misije Grejs koja je pokrenuta 2002. godine.

U periodu od 1996. do 2015. godine, nivo vode u Kaspijskom jezeru je opao za skoro 1.4 metra >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka