Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 značajnih arheoloških otkrića u Egiptu

Predstavljamo vam 7 neverovatnih otkrića arheologa, čije tajne još uvek nisu potpuno odgonetnute.

  Izvor: Foto: Profimedia

Grobnica Tutankamona

Grobnica Tutankamona u egipatskoj Dolini kraljeva je najznačajnije arheološko otkriće ikada. Tim predvođen Hauardom Karterom je 1922. godine iskopao grobnicu punu blaga, uključujući i masku Tutankamona.

Dečak faraon, kako ga često nazivaju, umro je veoma mlad, a analizom njegovih ostataka je otkriveno da je patio od brojnih zdravstvenih problema i da je koristio štap. Veći deo svoje vladavine je proveo u pokušaju da obnovi egipatsku tradicionalnu politeističku religiju, koju je njegov otac Ehnaton promenio u monoteistički kult posvećen bogu Sunca Aton.

Otkad je pronađena, grobnica Tutankamona ne prestaje da izaziva pažnju stručnjaka širom sveta.

Saznajte i 6 nerazrešenih misterija Tutankamonove grobnice

Kamen iz Rozete

Kamen iz Rozete, koji datira iz 196. godine p. n. e, sadrži zakone propisane u ime kralja Ptolomeja V napisane na tri pisma. Korišćeni su staroegipatski hijeroglifi, demotsko pismo (uprošćeni hijeroglifi) i starogrčki jezik. Zahvaljujući Kamenu iz Rozete su protumačeni egipatski hijeroglifi.

Naučni tim u pratnji vojne ekspedicije predvođene Napoleonom je pronašao kamen 1799. godine, koji se sada nalazi u Britanskom muzeju. 

Oksirinhijski papirusi

Između 1896. i 1907. godine, arheolozi Bernard Grenfel i Artur Hant su otkrili više od 5.000 fragmenata papirusa, starih 1.800 godina. Fragmenti su pronađeni u ruševinama Oksirunhusa, drevnog egipatskog grada. Papirusi sadrže grčka i latinska dokumenta, pisma i književna dela, rane hrišćanske tekstove, vradžbine...

Naučnici analiziraju i prevode zapise otkad su pronađeni, ali veliki broj tekstova nije još objavljen. 

Saznajte i 12 izuma poreklom iz starog Egipta bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svet

Piramide u Gizi

Od 1988. godine, tim egipatskih arheologa istražuje grad blizu Mikerinove piramide, koja je poslednja piramida koja je napravljena u Gizi.

Otkrića u ovom gradu uključuju i kasarnu za vojnike, veliku kuću za visoke službenike i luku za uvoz robe. Ova otkrića pružaju mnogo informacija o ljudima koji su gradili piramide.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka